Cześć, szykuje się do uwarzenia klasyka z Marynką i Lubelską.
Zasyp:
Słód pilzneński 4 kg
Słód monachijski 1 kg
Chmiele:
Lubelski 50 g
Marynka 50 g
Drożdże:
US-05
Zacieranie:
50*C 10 min
65*C 30 min
72*C 30 min
Gotowanie:
Lubelski 35 g 60 min
Marynka 50g 10 min
Zmienilibyście coś w tym przepisie?
Chodzi mi tutaj o poprawność:
Zacierania
czy potrzebna jest przerwa białkowa?
czas poszczególnych okienek temperaturowych
Chmielenia
czy lubelski na goryczkę to dobry pomysł?
czy chmielenie na whirpool tez dołączyć?
Dziękuje z góry!
Zasyp:
Słód pilzneński 4 kg
Słód monachijski 1 kg
Chmiele:
Lubelski 50 g
Marynka 50 g
Drożdże:
US-05
Zacieranie:
50*C 10 min
65*C 30 min
72*C 30 min
Gotowanie:
Lubelski 35 g 60 min
Marynka 50g 10 min
Zmienilibyście coś w tym przepisie?
Chodzi mi tutaj o poprawność:
Zacierania
czy potrzebna jest przerwa białkowa?
czas poszczególnych okienek temperaturowych
Chmielenia
czy lubelski na goryczkę to dobry pomysł?
czy chmielenie na whirpool tez dołączyć?
Dziękuje z góry!
Comment