Brewkit Czech Pils

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wirdar1
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2023.03
    • 7

    Brewkit Czech Pils

    Witam
    To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
    Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
    13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem na cichą.
    Wczoraj mierzyłem i ma 3,5 więc chyba niedługo przeleję w butelki.
    Zrobiłem gęstwę z tych drożdży i mam zamiar dać to do trzeciej warki bo chyba 3 tygodnie w lodówce to nie za długo?
    ​​​​​Oglądałem słoik od początku bez otwierania i nakrętka jest lekko wybrzuszona czyli drożdże dalej pracowały,pracują to jest normalne?
    Last edited by wirdar1; 2023-03-21, 15:52.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wirdar1 Wyświetlenie odpowiedzi
    Zrobiłem gęstwę z tych drożdży i mam zamiar dać to do trzeciej warki bo chyba 3 tygodnie w lodówce to nie za długo?
    ​​​​​Oglądałem słoik od początku bez otwierania i nakrętka jest lekko wybrzuszona czyli drożdże dalej pracowały,pracują to jest normalne?
    Jak nie będzie śmierdzieć zepsuciem to będzie ok. Drożdże mogły jeszcze coś dojeść, względnie zmiana temperatury wpłynęła na ciśnienie w słoiku.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • wirdar1
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2023.03
      • 7

      #3
      Gęstwa nie śmierdziała jak otworzyłem i smakowała też Ok.
      O gęstwie co i jak z tym robić wzorowałem się na Piwnej planecie i Browar Jastrząb.
      Wyszło ok.22l i BLG ok. 12.5 .glukoza 1.150 kg. teraz stoi w temp.21/22 stopnie i jak zacznie dobrze bulgotać przeniosę na 14/15 stopni.

      Comment

      • wirdar1
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2023.03
        • 7

        #4

        Comment

        • wirdar1
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2023.03
          • 7

          #5
          Teraz to była German Pils a tak wyglądała piana po napowietrzeniu i chyba dla drożdży tlenu nie zabraknie.

          Comment

          • wirdar1
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2023.03
            • 7

            #6
            Mam na warsztacie 2xCzech Pils i 2xGerman Pils,pierwsze rozlałem w butelki a reszta dojrzewa
            Idę dalej i kupiłem //Ekstrakt słodowy do piwa JASNY 1,2kg BREWA 3szt.//
            +chmiele Martynka i Lubelski.coś z tego chcę zrobić żeby mieć szybko dwa rodzaje do porównania.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X