Brewkit Czech Pils

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wirdar1
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2023.03
    • 7

    #1

    Brewkit Czech Pils

    Witam
    To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
    Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
    13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem na cichą.
    Wczoraj mierzyłem i ma 3,5 więc chyba niedługo przeleję w butelki.
    Zrobiłem gęstwę z tych drożdży i mam zamiar dać to do trzeciej warki bo chyba 3 tygodnie w lodówce to nie za długo?
    ​​​​​Oglądałem słoik od początku bez otwierania i nakrętka jest lekko wybrzuszona czyli drożdże dalej pracowały,pracują to jest normalne?
    Ostatnia zmiana dokonana przez wirdar1; 2023-03-21, 15:52.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24002

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wirdar1
    Zrobiłem gęstwę z tych drożdży i mam zamiar dać to do trzeciej warki bo chyba 3 tygodnie w lodówce to nie za długo?
    ​​​​​Oglądałem słoik od początku bez otwierania i nakrętka jest lekko wybrzuszona czyli drożdże dalej pracowały,pracują to jest normalne?
    Jak nie będzie śmierdzieć zepsuciem to będzie ok. Drożdże mogły jeszcze coś dojeść, względnie zmiana temperatury wpłynęła na ciśnienie w słoiku.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • wirdar1
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2023.03
      • 7

      #3
      Gęstwa nie śmierdziała jak otworzyłem i smakowała też Ok.
      O gęstwie co i jak z tym robić wzorowałem się na Piwnej planecie i Browar Jastrząb.
      Wyszło ok.22l i BLG ok. 12.5 .glukoza 1.150 kg. teraz stoi w temp.21/22 stopnie i jak zacznie dobrze bulgotać przeniosę na 14/15 stopni.

      Comment

      • wirdar1
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2023.03
        • 7

        #4

        Comment

        • wirdar1
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2023.03
          • 7

          #5
          Teraz to była German Pils a tak wyglądała piana po napowietrzeniu i chyba dla drożdży tlenu nie zabraknie.

          Comment

          • wirdar1
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2023.03
            • 7

            #6
            Mam na warsztacie 2xCzech Pils i 2xGerman Pils,pierwsze rozlałem w butelki a reszta dojrzewa
            Idę dalej i kupiłem //Ekstrakt słodowy do piwa JASNY 1,2kg BREWA 3szt.//
            +chmiele Martynka i Lubelski.coś z tego chcę zrobić żeby mieć szybko dwa rodzaje do porównania.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • jujooo
              Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
              jujooo
              Witam serdecznie.

              Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

              Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
              2023-08-23, 15:14
            • RomaNzRumunii
              Pierwszy brewkit fermentacja cicha
              RomaNzRumunii
              Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
              2021-01-25, 20:25
            • Zaiksik
              Trudne początki
              Zaiksik
              Witam
              Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
              Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
              Wszystko...
              2024-08-27, 17:13
            • Mateusz12855
              Brewkit
              Mateusz12855
              Witam. Jestem nowy na forum więc jeśli temat nie tutaj albo już był to przepraszam.

              Robię lagera z brekwitu na drożdżach górnej fermentacji (takie były w zestawie)
              Fermentacja trwa juz 10-ty dzień (nadal "bulgocze") w temp. 19 stopni. W instrukcji max 10 dni...
              2019-06-21, 09:30
            • mastergajor
              Brewkit Lager i IPA czy wsystko ok ?
              mastergajor
              Witam,

              Mam pytanie czy wszystko jest ok z moimi dwoma pierwszymi warkami z brewkita.

              Dzisiaj mija równo tydzień od momentu zaszczepienia drożdżami.

              Brewkit:
              Buldog IPA oraz Lager ukBrew.
              Do tego dodałem ekstrakty słodowe Pale ale...
              2018-04-07, 09:53
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...