IPA 14 blg

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rafad78
    Junior
    • 11-2023
    • 1

    IPA 14 blg

    Zakupiłem zestaw IPA 14 blg. Mam pytanie odnośnie chmielenia. Instrukcji dołączonej do zestawu piszę, że na początek dajemy Marynkę, a przy wyłączeniu palnika chmiel lubelski. Nie umie jednak określić, kiedy dodajemy czasowo dokładnie ten chmiel lubelski, ile czasu go przetrzymujemy.
    Last edited by Rafad78; 19-11-2023, 15:46.
  • e-prezes
    Senior
    • 05-2002
    • 19232

    #2
    Z tego co pamiętam to od razu po wyłączeniu palnika przystępowałem do studzenia brzeczki i nie wyjmowałem go, bo przelewanie 20 litrów gorącej brzeczki to niezbyt bezpieczna czynność. Zresztą zostają osady gorące i mech irlandzki, więc przy przelewaniu do fermentora i tak masz filtrację. A brzeczkę i tak trzeba natlenić przelewając kilkukrotnie. Jak masz w saszetce chmiel to wyjmiesz w dowolnym momencie. Lubelski to aromatyczny chmiel o małej goryczce, więc przy stygnącej brzeczce i tak nie będzie wnosił jakiejś specjalnej różnicy na IBU.

    Comment

    Przetwarzanie...