IPA 14 blg

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rafad78
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2023.11
    • 1

IPA 14 blg

Zakupiłem zestaw IPA 14 blg. Mam pytanie odnośnie chmielenia. Instrukcji dołączonej do zestawu piszę, że na początek dajemy Marynkę, a przy wyłączeniu palnika chmiel lubelski. Nie umie jednak określić, kiedy dodajemy czasowo dokładnie ten chmiel lubelski, ile czasu go przetrzymujemy.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Rafad78; 2023-11-19, 16:46.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19308

Z tego co pamiętam to od razu po wyłączeniu palnika przystępowałem do studzenia brzeczki i nie wyjmowałem go, bo przelewanie 20 litrów gorącej brzeczki to niezbyt bezpieczna czynność. Zresztą zostają osady gorące i mech irlandzki, więc przy przelewaniu do fermentora i tak masz filtrację. A brzeczkę i tak trzeba natlenić przelewając kilkukrotnie. Jak masz w saszetce chmiel to wyjmiesz w dowolnym momencie. Lubelski to aromatyczny chmiel o małej goryczce, więc przy stygnącej brzeczce i tak nie będzie wnosił jakiejś specjalnej różnicy na IBU.

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
      darekd
      Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
      2022-06-24, 22:39
    • darekd
      Racibórz, Oktawia (Polski Chmiel)
      darekd
      Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii

Aromat -...
      2022-06-25, 00:49
    • darekd
      Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
      darekd
      Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
      2022-06-24, 23:17
    • chmielakikrasnystaw
      Chmielaki Krasnostawskie 2019
      chmielakikrasnystaw
      KONSUMENCKI KONKURS PIW
      49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
      PIWA ZGŁOSZONE

Piwa dolnej fermentacji:
      Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
      1. Primator Pumpa – Pivovar...
      2019-08-07, 13:51
    • darekd
      Lubrow, Sladkový
      darekd
      Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
      Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
      2025-04-14, 00:51
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...