Zakupiłem zestaw IPA 14 blg. Mam pytanie odnośnie chmielenia. Instrukcji dołączonej do zestawu piszę, że na początek dajemy Marynkę, a przy wyłączeniu palnika chmiel lubelski. Nie umie jednak określić, kiedy dodajemy czasowo dokładnie ten chmiel lubelski, ile czasu go przetrzymujemy.
IPA 14 blg
Collapse
X
-
Z tego co pamiętam to od razu po wyłączeniu palnika przystępowałem do studzenia brzeczki i nie wyjmowałem go, bo przelewanie 20 litrów gorącej brzeczki to niezbyt bezpieczna czynność. Zresztą zostają osady gorące i mech irlandzki, więc przy przelewaniu do fermentora i tak masz filtrację. A brzeczkę i tak trzeba natlenić przelewając kilkukrotnie. Jak masz w saszetce chmiel to wyjmiesz w dowolnym momencie. Lubelski to aromatyczny chmiel o małej goryczce, więc przy stygnącej brzeczce i tak nie będzie wnosił jakiejś specjalnej różnicy na IBU.
-
Comment