Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach Marca tego roku. Dwa tygodnie temu nastawiłem drugie swoje piwo (IPA) już można tak powiedzieć że piwo ponieważ było wykonane z zestawu ekstraktów słodowych z załączoną ,,instrukcją" i chmieleniem. Dopiero po fakcie trafiłem na Brewness i dowiedziałem się że można taki zestaw zrobić samemu. Do sedna. Mam garnek o pojemności 15 litrów. Warki chcę warzyć właśnie na 10 litrów gotowego piwa i teraz z uwagi na straty podczas warzenia jak i przelewania na cichą fermentację po odrzuceniu gęstwy do tego dwa pomiary BLG i summa summarum ubyło mi z 10 litrów 2,5 litra piwa, a jeszcze rozlewanie przede mną oraz kolejny pomiar BLG. Tak więc chciałbym celować w nastawy o litrażu rzędu 12-13L z uwagi na straty żeby definitywnie mieć te 10 litrów gotowego piwa. Przyjęte jest że ekstrakt 1.7kg wystarcza na 10 litrów piwa. Teraz jeśli bym chciał zrobić nastaw na 13 litrów piwa to jest to o 30% więcej od założonego litrażu z zestawów dostępnych w internecie jak i w niektórych przepisach ponieważ z tych piw które mnie interesują są właśnie albo na 10L. Albo na 20L +/- ... Tak więc jakbym chciał samemu zrobić proporcje to jak to można obliczyć? Procentowo? 1.7kg ekstraktu przypada na 10L piwa i to jest 100%, 30% z 1.7kg to wychodzi 0.51kg. Tak więc na nastaw o pojemności 13L będę potrzebował 2.21kg ekstraktu i o 30% więcej chmieli? A ilość drożdży? W ogóle widziałem na Brewness, że tam ilość nastawu od oczekiwanej ilości gotowego piwa różni się o jakieś 2, a w niektórych przypadkach nawet i o 3 litry. Nie rozumiem. Chyba że Ja zrobiłem to źle ponieważ bardzo powierzchowna była ta instrukcja dołączona do zestawu i czy robiąc po prostu nastaw na 10L piwa nie powinienem nalać 10L wody zagrzać ją i wtedy do niej dodać po prostu 1.7kg ekstraktu i doprowadzić do wrzenia, żeby straty były na bieżąco z nadmiaru wody? Czy może zrobić mieszankę z wodą tak aby uzyskać równe 10L i po gotowaniu i studzeniu uzupełnić wodę do 10 litrów? Nie chciał bym rozwodnić brzeczki za bardzo i robiłem to tak że zagrzałem 7 litrów wody rozpuściłem w niej 1.7kg ekstraktu i uzupełniłem do 10 litrów wodą po czym doprowadziłem do wrzenia. Po ostudzeniu na spławiku pokazało mi mimo odparowania jakieś 12.5blg. Jeśli bym chciał podbić blg żeby uzyskać więcej gotowego piwa to czy ekstrakt w proszku ma taką samą wydajność co ekstrakt w płynie w sensie 1kg suchego da taki sam efekt co 1kg płynnego? I czy lepiej jest na razie pobawić się z tymi gotowymi zestawami ze sklepów czy lepiej już zacząć po prostu według przepisów z internetu? Piwa jakie mnie interesują przede wszystkim to Stout, Porter, Porter Bałtycki, RIS, IPA no i Pszeniczne. Własny Trappist jak robi Rochefort to moje marzenie... P.S. Mam piwnice w której przy mrozach w okolicać -5*C do -10*C na zewnątrz. W środku utrzymuje się 8 stopni. Pozdrawiam!
Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
Collapse
X
-
-
Cześć, masz bardzo dużo pytań w jednym ciągu tekstowym Ale kombinujesz dobrze. Zadawaj może po kolei te pytania to może się temat rozwinie w zakładanym przez Ciebie kierunku
Nie musisz być superdokładny w ilości wody na starcie, ze względu na straty właśnie, które mogą się nieco różnić od warki do warki. Łatwiej będzie zrobić nastaw o wyższym BLG i rozcieńczyć wodą przed fermentacją do zakładanego BLG (piszę tu o ilościach wody do 10%) niż wygotowywać brzeczkę żeby uzyskać zakładany balling ze zbyt niskiego pułapu poczatkowego. Na początku nIe łamałbym sobie głowy o uzyskanie dokładnie 10l gotowego piwa - dojdziesz do tego po kilku warkach a po setnej i tak zawsze będą się zdarzać różnice w efekcie od założeń treoretycznych.
klepnij sobie któryś zestaw
Polecamy nasze zestawy z ekstraktów - to połączenie dwóch światów - uproszczonego procesu i maksymalnego wpływu na efekt końcowy. Nasze wielokrotnie testowane zestawy pozwalają warzyć piwa bliskie w efekcie do piw zacieranych i maksymalnie zbliżone do stylu. Korzystając z niechmielonych
zapoznaj się z instrukcją i pytaj o to co nie jest jasne.Browar domowy Świński Ryjek & przyjaciele - warzymy od 2004 roku :)
https://www.facebook.com/browar.swinski.ryjek/
https://www.browar.biz/forum/piwo/br...yk-przyjaciele
-
🥰 1👍 1
-
-
SwinskiRyjek dzięki za odzew! W sumie nie znalazłem tutaj tematu/działu typowo poświęconego warzeniu piwa z ekstraktów i tak pomyślałem, żeby coś ruszyć w tym kierunku i mam taką nadzieję, że tak jak piszesz zjawią się tutaj doświadczeni piwowarzy którzy wyjaśnią pewne sprawy i coś ruszy w tym kierunku. Nie chciałem zakładać kilku tematów i wydaje mi się że to o co zapytałem to raczej takie konkrety które prędzej czy później spadną na ludzi którzy będą chcieli warzyć z ekstraktów. Tytuł raczej na miejscu tak więc zapraszam do dyskusji osoby w temacie. Pozdro!Last edited by Grbuy; 2023-12-01, 18:12.
Comment
-
-
Comment