kiedy filtrować

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Archer
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.09
    • 217

    kiedy filtrować

    Jestem mega nowicjuszem-zalogowałem się wczoraj...
    1 Czy warząc piwo ze słodu jęczmiennego najpierw filtrować zacier w tym wiadrze z dziurkami, a potem po zagotowaniu i dodaniu chmielu znowu trzeba odfiltrować resztki chmielu? (powstał mi zamęt w głowie)

    [ciach - Admin podzielił dyskusję na kilka tematów]
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #2
    Nikt się nie kwapi odpowiedzieć więc, pomimo słabej jeszcze wiedzy, napiszę co wyczytałem tu i ówdzie.
    Filtrujemy zanim dojdzie do chmielenia zaraz po skończonej akcji zacierania. Po nachmieleniu oczywiście ponownie trzeba filtrować. Być może specjalne procedurki pozwalają na jednokrotne filtrowanie, już po nachmieleniu ale nigdzie takich nie znalazłem.
    pozdrawiam

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #3
      Zacier filtrujemy raz, po zacieraniu. Po chmieleniu wystarczy przecedzić przez gęste sito aby oddzielić resztki chmielu od brzeczki.

      Comment

      • oryks
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.01
        • 297

        #4
        Z filtrowaniem mam troszkę inne doświadczenia.
        Filtrowanie i przemywanie zacieru traktuję szybko i bezproblemowo. Natomiast właśnie filtrowanie brzeczki po gotowaniu jest już gorsze; a to za sprawą osadów jakie wytrącają się w trakcie gotowanie i drobin chmielu zwłaszacza z granulatu.
        Daje to mulisty osad bardzo spowalniający filtrację. Może gdybym się przyłorzył do pierwszej filtracji było by trochę lepiej przy drugiej. Niemniej uważam, że filtracja brzeczki po gotowaniu jest potrzebna. Może właśnie dzięki temu nie mam problemu z szybkim klarowaniem się piwa i małą ilościa osadów w butelkach.

        Comment

        • dziku
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.12
          • 1992

          #5
          oryks napisał(a)
          (...) Może gdybym się przyłorzył (...)
          FCJP twierdzi, że powinieneś się do owej filtracji przyłożyć !!!
          Dziku


          Comment

          • mapajak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.12
            • 1187

            #6
            oryks napisał(a)
            Natomiast właśnie filtrowanie brzeczki po gotowaniu jest już gorsze; a to za sprawą osadów jakie wytrącają się w trakcie gotowanie i drobin chmielu zwłaszacza z granulatu.
            Ja używam do chmielenia tylko szyszek, które bardzo łatwo odcedzić. Wytrącony osad po prostu zostawiam na dnie w kotle przy przelewaniu odstałej w trakcie studzenia brzeczki.

            Comment

            • pawcio1
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.03
              • 363

              #7
              Odp: Pytanie

              Archer napisał(a)
              Jestem mega nowicjuszem-zalogowałem się wczoraj...
              1 Czy warząc piwo ze słodu jęczmiennego najpierw filtrować zacier w tym wiadrze z dziurkami, a potem po zagotowaniu i dodaniu chmielu znowu trzeba odfiltrować resztki chmielu? (powstał mi zamęt w głowie)

              [ciach - Admin podzielił dyskusję na kilka tematów]
              Dokladnie tak jeśli chmielisz szyszkami to jednak trochę tego pływa w "zupie" .Ja to robię po ostudzeniu brzeczki, wlewam z gara do fermentora w którym stoi wiaderko z dziurkami .To jest dosłownie chwila , dobrze mieć coś do odciśnięcia chmielu .Drobny osad zawsze odstoi się w fermentorze.Po zlaniu do balonu na cichą fermentację wywalam wszystko z dna fermentora.Drożdze do pomownego użycia odzyskuję z balonu.Są młodsze i czyste.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X