podczas zacierania słodu...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Archer
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.09
    • 217

    podczas zacierania słodu...

    Jestem mega nowicjuszem-zalogowałem się wczoraj...

    2 Czy podczas zacierania słodu kocioł ma być przykryty, czy nie ?

    [ciach - Admin podzielił na kilka tematów]
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #2
    Z tego co wyczytałem dotychczas, nie wolno przykrywać bo z zacieru mają się uwalniać jakieś tam niekorzystne składniki. Można stosować formę przykrywy z odprowadzeniem (rurką) ale jaki to ma sens?
    Dobrze byłoby gdyby ten temat ktoś rozwinął.

    zdrówko

    Comment

    • lukuj
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.07
      • 320

      #3
      slado napisał(a)
      Z tego co wyczytałem dotychczas, nie wolno przykrywać bo z zacieru mają się uwalniać jakieś tam niekorzystne składniki. Można stosować formę przykrywy z odprowadzeniem (rurką) ale jaki to ma sens?
      Dobrze byłoby gdyby ten temat ktoś rozwinął.

      zdrówko
      Witam,

      Podczas zacierania z SMM tworzą się tzw. DMS-y (CH3)2S - siarczek dwumetylu, nadający piwu niekorzystny posmak. Dlatego lepiej nie przykrywać kociołka podczas zacierania by nie powracał on wraz ze skraplającą się na pokrywce parą wodną. Otwarty kociołek pozwoli im "przeminąć z wiatrem"
      PS źródłem DMS może być także infekcja bakteryjna.
      Pozdrawiam,
      KETTLER brewery
      www.lukuj.republika.pl

      Comment

      • oryks
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.01
        • 297

        #4
        Może źle pamiętam ale chyba kwestia przykrywać czy odkrywać dotyczyła gotowania brzeczki a nie zacierania.
        Dlatego też przy zacieraniu gar mam zakryty ( no chyba , że akurat mieszam zacier) a podczas gotowania uchylam pokrywkę. Na początku po zagotowaniu mocno , następnie mniej lub wcale aby nie tracić aromatu chmielu.

        Comment

        • lukuj
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.07
          • 320

          #5
          oryks napisał(a)
          Może źle pamiętam ale chyba kwestia przykrywać czy odkrywać dotyczyła gotowania brzeczki a nie zacierania.
          Dlatego też przy zacieraniu gar mam zakryty ( no chyba , że akurat mieszam zacier) a podczas gotowania uchylam pokrywkę. Na początku po zagotowaniu mocno , następnie mniej lub wcale aby nie tracić aromatu chmielu.
          100% racji oryksie !!! , DMS dotyczy gotowania brzeczki - biję się w piersi i przepraszam
          KETTLER brewery
          www.lukuj.republika.pl

          Comment

          • pawcio1
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.03
            • 363

            #6
            Odp: Pytanie

            Archer napisał(a)
            Jestem mega nowicjuszem-zalogowałem się wczoraj...

            2 Czy podczas zacierania słodu kocioł ma być przykryty, czy nie ?

            [ciach - Admin podzielił na kilka tematów]

            Podczas zacierania ,przykrywam na czas przerwy białkowej i cukrowej .Chmielę zawsze z odkrytym garem

            Comment

            Przetwarzanie...
            X