pierwsze piwko!!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ziomek
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.09
    • 13

    pierwsze piwko!!

    witam chce zrobic piwko od podstaw ( moje pierwsze piwo )
    ale nie wiem jak mam jęczmień, chmiel i co z tego zrobic jak pozyskac ten słód ??
    pozdrawiam
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #2
    Powinieneś, przed zadaniem takiego pytania, poczytać posty na forum.
    Jako zarejestrowany użytkownik masz dostępną opcję wyszukiwania.
    Skorzystaj z tego. Na prawdę, wierz mi, nikt nie strzeli ci całego wykładu w odpowiedzi na Twe pytania.
    To wszystko już zostało opisane.
    ... i bez stresów piwko...

    Comment

    • Ziomek
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.09
      • 13

      #3
      Witam poczytałem forum dokładnei no ale niestety nie znalazlem odpowiedzi na moje pytania jesli chodzi o produkcje piwka to jestem zielony nie wiem nic jesli ma ktos chwile czasu i chcec udzielenia kilku rad zapraszam do mnie na gg 5501917 albo mail przemoo@hoga.pl
      z góry dzięki

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23931

        #4
        Kolega Ziomek słabo zagląda. bo na pewno odkryłby temat: http://www.browar.biz/forum/showthre...&threadid=6340
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23931

          #5
          aha, nie wiem czy na początek dobrze jest od razu wypływać na tak głęboką wodę jaką niewątpliwie jest słodowanie na własną rękę.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • Ziomek
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.09
            • 13

            #6
            Dobra zaczynam mój przepisik a tylko spróbujcie się śmiać
            2 kg słodu 60g chmielu (myślę nad dodaniem cukru co wy na to ??) no i nie wiem ile wody 17l starczy ??

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #7
              Ziomek napisał(a)
              Dobra zaczynam mój przepisik a tylko spróbujcie się śmiać
              2 kg słodu 60g chmielu (myślę nad dodaniem cukru co wy na to ??) no i nie wiem ile wody 17l starczy ??
              Krótko:
              Na 2 kg słodu - 6l wody do zacierania.
              Z tego po wysłodzeniu uzyskasz ok. 10 l brzeczki 11-12 %
              Chmiel - na pierwszy raz 20-30 g wystarczy.
              Nie dodawaj cukru bo wszystko zepsujesz.
              Powodzenia.

              Comment

              • Ziomek
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.09
                • 13

                #8
                oki 2kg słody 6 l wody
                a potem dopełnic do 10 l wodą (wrzątek zalac pieluche w celu wypłukania reszty słodu) i jeszce jedno pytanko zwiazane z zacieaniem czy nie mozna poprosu gotowac słodu tzreba przechodzi przez te poszczególne etapy np 50st.C 15 min itd jesli tzreba sie tego tzrymać to dokłądnei jak bo każdy pisze co innego
                pozdro all

                Comment

                • pawcio1
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2003.03
                  • 363

                  #9
                  Ziomek napisał(a)
                  oki 2kg słody 6 l wody
                  a potem dopełnic do 10 l wodą (wrzątek zalac pieluche w celu wypłukania reszty słodu) i jeszce jedno pytanko zwiazane z zacieaniem czy nie mozna poprosu gotowac słodu tzreba przechodzi przez te poszczególne etapy np 50st.C 15 min itd jesli tzreba sie tego tzrymać to dokłądnei jak bo każdy pisze co innego
                  pozdro all
                  Boszzze dobrze że jest ta kolyska.

                  Kolega się mam nadzieje nie zgrywa ,bo troszkę mi to tak wyglada.
                  No ale trudno trzeba pomóc, pomagam.
                  Jeśli już koniecznie chcesz skakać na najgłębszą wodę i od pierwszego razu zacierać.to piszę.
                  Ześrutowany słód wsyp na wodę rozgrzaną do do 65 st.
                  Temperaturę ustal na 63 -65 na okres 30 min.Nie zapomnij zamieszać co jakiś czas.Po tej pól godzinie podnieś temperaturę do 72 st. i utrzymuj 30 min., zrób próbę jodynową , kilka kropel z zatarcia na spodeczek i kilka kropel jodyny na to jeśli kolr zmieni sie na niebieski potrzymaj jeszcze 15 min w temp 72 st.
                  Jeśli próba jodynowa się nie zmieni to podgrzej do 78 st i filtruj.
                  Tyle o zacieraniu, jak Ci sie to uda to gratuluję

                  Comment

                  • Ziomek
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.09
                    • 13

                    #10
                    Witam
                    wcale sie nie zgrywam tylko poprostu widziałem stronki na których były naaaaaaprawde prymitywne przepisy i tam np było napisane gotowac słód 3 godz a w osobnym garnku chmiel również 3 godz i stad moje pytanka i jescze jedno gdzie mozna kupic taki termometr labolatoryjny bo o ile się nie mylę to tem. mierzycie za jego pomocą (raczej ciężko na oko ocenic temp. wody)
                    pozdrawiam i obiecyję juz nie bede zadawa takich pytań juz sporo wiem za co dzięki

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #11
                      Ziomek napisał(a)
                      Witam
                      gdzie mozna kupic taki termometr labolatoryjny :
                      Art zabronił podawać adresy sklepów.
                      Poszukaj tu:

                      pod pozycją nr. 4.

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        #12
                        Coś się pochrzaniło i link nie działa, szukaj tu:

                        > Browar.biz > Katalog > Piwowarstwo amatorskie, poz nr. 4

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23931

                          #13
                          mapajak napisał(a)
                          Art zabronił podawać adresy sklepów.
                          nie no spoko, jeśli będą to jedynie odnośniki do stron głównych czy też po prostu będzie podana nazwa sklepu - nie ma problemu. pisząc w innym poście do którego się zapewne odnosisz - prosiłem o niezamieszczanie "danych sklepowych" jak to Pawcio uczynił.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            #14
                            ART napisał(a)
                            nie no spoko, jeśli będą to jedynie odnośniki do stron głównych czy też po prostu będzie podana nazwa sklepu - nie ma problemu. .
                            Jeśli tak to podaję:

                            Comment

                            • Ziomek
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.09
                              • 13

                              #15
                              na stronce biowiny sa termometry ale tylko do 50 st. C to chyba troche za mała skala moze gdzies indziej mozna kupic cos takiego a moze w jakich sklepach mozna cost takeigo znalesc duze sklepy ze stoiskami do wyrobu piwa wina ??

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X