Zastanawiam się , czy można osobno, w jakiejś niewielkiej ilości wody zagotować chmiel, przefiltrować tylko tę niewielką ilość płynu, ostudzić i dodać do przefiltrowanego zacieru. Możnaby w ten sposób uniknąć kłopotliwego gotowania i filtrowania dwudziestu litrów brzezcki... Tylko czy to będzie to samo ?
Chmielenie
Collapse
X
-
Ot ciekawe?
Zaproponuj żonie (mamie) aby gotując zupę osobno zagotowała przyprawy (pieprz, sól i co tam jeszcze sie dodaje) i później dodała to do zupy.
Na poważnie myślę że to bez sensu.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
-
-
Ale jak wynika z dyskusji prowadzonej na zlocie, w przeszłości (XIX w. i wcześniej) były prowadzone takie warki. Tzn. dodawanie wywaru chmielowego do brzeczki.
Wiem też o tym, że używany do chmielenia w niektórych browarach był "olejek chmielowy". Czyli płynny ekstrakt z chmielu.
Comment
-
-
pjenknik napisał(a)
Ale jak wynika z dyskusji prowadzonej na zlocie, w przeszłości (XIX w. i wcześniej) były prowadzone takie warki. Tzn. dodawanie wywaru chmielowego do brzeczki.
Wiem też o tym, że używany do chmielenia w niektórych browarach był "olejek chmielowy". Czyli płynny ekstrakt z chmielu.
PozdrawiamKETTLER brewery
www.lukuj.republika.pl
Comment
-
-
lukuj napisał(a)
I w teraźniejszości sposób ten stosowany być może a chmielowe wyciągi zizomeryzowanymi zwane nawet po fermentacji dodane być mogą
Pozdrawiam
Może być ciekawie. Pozdrawiam.
Comment
-
-
oryks napisał(a)
Tylko wyjaśnijmy sobie jedno: chcesz zrezygnować jedynie z gotowania brzeczki razem z chmielem (popieram taki eksperyment) czy zupełnie z gotowania brzeczki (nie popieram takiego ekspeymentu) ?
2. Zagotowanie chmielu, odcedzenie wywaru.
3. Dodanie ww składników do fermentora i uzupełnienie wodą. Drożdże.
4. Ew. dodanie małej ilości wywaru chmielowego do cichej w drugim fermentorze.
Nawet jak zrobię taki eksperyment to będzie to mała, wręcz symboliczna nastawa. Trochę żal surowców gdyby nie wyszło.
Czyż nie na eksperymentach ta zabawa polega?
Apropos eksperymentów. Jakoś nie mogę się oprzeć dodawaniu do każdej nastawy czegoś z przypraw o których napisane w "Krzysiowym warzeniu".
Ostatnio 2 (aż dwa) goździki - nie za mało?
pozdrawiam
Comment
-
-
W takim razie rób taką wareczkę i opisz efekty.
Kiedyś, że tak powiem dochmielałem jedno kiepskie piwo. Pewności już nie mam, robiłem dodatkowy wywar z chmielu ale chyba w małej ilości piwa a nie wody. Niemniej po dodaniu do całości aromaty chmielowe były jeszcze inne niż przy normalnej metodzie czy na zimno.Ostatnia zmiana dokonana przez oryks; 2003-09-25, 08:08.
Comment
-
-
slado napisał(a)
1. Zagotowanie brzeczki/ekstraktu
2. Zagotowanie chmielu, odcedzenie wywaru.
3. Dodanie ww składników do fermentora i uzupełnienie wodą. Drożdże.
4. Ew. dodanie małej ilości wywaru chmielowego do cichej w drugim fermentorze.
Też myślę o dodawaniu wywaru z chmielu - ale krótkiego podgotowania z ekstraktem rozcienczonym w kilku litrach wody.
Comment
-
-
W XIX w. powszechnie gotowano chmiel i przyprawy osobno w niewielkiej ilości wody i dolewano do brzeczki. Spotkałem informacje, że takie technologie używane były już w średniowieczu. Wg mnie wynikało to tylko z tego, że łatwiej było odcedzić chmieliny z mniejszej ilości roztworu.
Wynika z tego, że można tak robić, należy tylko roztwory dośc długo gotować, aby wytrącić osady białkowe z brzeczki. Osobiście przetestowałem taką metodę. róznic smakowych nie było, miałem tylko wrażenie, że więcej jest luźnego osadu.
Comment
-
-
Wlasnie sie zastanawiam jak poprawnie przeprowadzic caly proces zakladajac gotowanie chmielu w samej wodzie a nastepnie rozpuszczenie w takim roztworze ekstraktow?
Jak zatem powinien wygladac caly proces?
1. Gotowanie chmielu w samej wodzie - godzinny proces wg obowiazujacych zasad chmielenia.
2. Odcedzenie wody - jesli sa w niej jakies drobinki chmielu.
3. Szybkie wystudzenie wody nachmielonej.
4. Ponowne podgrzanie wody nachmielonej i rozpuszczenie w niej ekstraktow.
5 . Godzinny proces gotowania rozpuszczonych ekstraktow.
Czy tak ma to wygladac? Prosze o ewentualna korekte, wyjasnienia.Ostatnia zmiana dokonana przez yaneck; 2013-11-18, 13:48.
Comment
-
Comment