atak piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • natan64
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.08
    • 40

    #1

    atak piwa

    Witam
    Po zabutelkowaniu piwa i dodaniu cukru znowu wytracił się osad ale jak otworzylem piwo to momentalnie caly ten osad sie wymieszal i piwo ma posmak lekko drożdzowy i ma smak tak jakby zostawic na pare godzin otworzonego grlosha.Co zrobic b sie tak nie mieszało ?

    TO pyło pierwsze pytanie a drugie to takowe.Dostałem taka mała kadz od coca-coli jakies oisemnascie litrów zawartośc brzeczki zlalem do tego aluminowego pojemika dodalem cukiei i zakapslowalem Czlwoiek który dostarczył mi ta kadz i powiedział że jest mało szczelna i żeby ja uszczelnic trzeba dodac troche gazu i dał mi butle Z tego co sie dowiedziałem to oni dogazowywali cole do dziesieciu bar (nie wiem jak to sie pisze) jak dogazowałem do dwóch ale mam pytanie czy to niezaszkodzi reakcji z cukrem i czy nie bedzie aż nadto gazowane.Pozdrawiam



    natan ciągle pytajcy
  • oryks
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.01
    • 297

    #2
    I kwestia

    Wiele zależy od jakości drożdży. Im dłużej piwo leżakuje tym ten osad staje sie stabilniejszy. Im bardziej nagazowane piwo tym bardziej są te osady odrywane z dna przy otwieraniu. Dobrze też oczywiście schłodzić piwo przed otwarciem.

    II kwestia

    Nie wiem ale to juz chyba nie granat a piwna mina przeciw pancerna.

    Comment

    • pjenknik
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.08
      • 3388

      #3
      Moje jak odstoi dwa - trzy miesiące to osad jest tak ubity, że nie podnosi się. Możesz jeszcze zastosować balon do cichej fermentacji, wtedy wiekszość osadu pozostanie w balonie, lub w Browamatorze jest nakładka na kurek spustowy która ma zapobiegać zaciąganiu osadu.
      Na drugie pytanie nie znam odpowiedzi.
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        A po co dogazowywać piwo, skoro ono jeszcze pracuje? Właściwa ilość cukre i samo będzie wystarczająco nagazowane.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • pietrus96
          Osad w butelkach
          pietrus96
          Cześć,
          dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
          2024-01-13, 20:24
        • dadek
          Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
          dadek
          Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
          2024-11-19, 04:20
        • dadek
          Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
          dadek
          Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
          2024-05-12, 23:57
        • dadek
          Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
          dadek
          Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
          2023-06-30, 00:55
        • dadek
          Chorwacja, Kaštel Gomilica, Ivana Pavla II 72, Familia Craft Pivovara
          dadek
          Kolejny browarek w bliskich okolicach Splitu odwiedziliśmy 17.08.2021. Do Kašteli Gomilica łatwo dojechać pociągiem. Z przystanku kolejowego udajemy się na północ, czyli w odwrotną stronę niż nad morze, po 100 m dochodzimy do głównej ulicy Ivana Pavla II i wzdłuż niej w lewo jeszcze 300...
          2021-10-23, 19:51
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...