Witam wszystkich czytających.
Tak się złożyło że kolejną wareczkę nastawiłem w warunkach temperaturowych odrobinę wyższych, tj. 27'C. Temperatura ta utrzymywała się przez następne dwie doby. Tym razem przygotowałem matkę drożdżową według wskazówek szanownych forumowiczów. Miałem nawet problemy ze zbyt gwałtownym pienieniem się drożdży przed dodaniem do brzeczki. W kilka godzin po nastawieniu piana była jak byk albo i nawet trzy byki. Fermentacja burzliwa trwała tylko ca 36 godzin.
Brzeczka nastawna miała 11,5 'Blg, żadnych specjalnych wydziwnień, no może poza dwoma goździkami wrzuconymi w ostatniej fazie chmielenia do brzeczki. Po 36 godzinach 4,5 'Blg. Drożdże BrauPartner-a górnej f.
Czy aby nie za szybko? Czy ktoś miał już tak szybko przerobione cukry?
Jaki jest, hmmm... rekord?
Zdrówko!
Tak się złożyło że kolejną wareczkę nastawiłem w warunkach temperaturowych odrobinę wyższych, tj. 27'C. Temperatura ta utrzymywała się przez następne dwie doby. Tym razem przygotowałem matkę drożdżową według wskazówek szanownych forumowiczów. Miałem nawet problemy ze zbyt gwałtownym pienieniem się drożdży przed dodaniem do brzeczki. W kilka godzin po nastawieniu piana była jak byk albo i nawet trzy byki. Fermentacja burzliwa trwała tylko ca 36 godzin.
Brzeczka nastawna miała 11,5 'Blg, żadnych specjalnych wydziwnień, no może poza dwoma goździkami wrzuconymi w ostatniej fazie chmielenia do brzeczki. Po 36 godzinach 4,5 'Blg. Drożdże BrauPartner-a górnej f.
Czy aby nie za szybko? Czy ktoś miał już tak szybko przerobione cukry?
Jaki jest, hmmm... rekord?
Zdrówko!
Comment