słodowanie jęczmienia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #1

    słodowanie jęczmienia

    Witam!
    Czy ktoś mógłby się podzielić informacjami na temat słodowania? Tzn jak samemu wysłodować ziarno. Jakie temperatury są potrzebne... kiedy przerwać kiełkowanie i w jaki sposób suszyć. Czy słód musi odleżeć przed warzeniem z niego piwa??
    Czy jest to możliwe by uzyskać tą drogą różne rodzaje słodu (barwiące etc)? Czy można użyć pszenicy bu uzyskać słód przeniczny?


    Szukałem informacji na forum... niestety nic specjalnie konkretnego nie znalazłem... więc prośba jest taka czy szanowne forum mogłaby potraktować moje pytania łagodnie i nie "opieprzać" mnie na sam początek.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2003-10-11, 12:33.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Related Topics

Collapse

  • DraveS
    Jak uzyskać opinię o Piwie
    DraveS
    Hej jestem w sumie początkujący, za mną 7 warek. Taka mnie naszła rozkmina, bo obejrzałem nowe 1000IBU Kopyra w którym mówi, że ciężko jest w domu uwarzyć lepsze piwo niż w sklepach (bo są teraz takie dobre). Właśnie degustuję swoją najnowszą warkę (a miałem chwilę przerwy i piłem...
    2020-06-25, 18:46
  • Grbuy
    Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
    Grbuy
    Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
    2023-11-30, 20:57
  • dadek
    Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
    dadek
    Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
    2023-11-17, 00:48
  • darekd
    Ottakringer, Lager
    darekd
    Nowy produkt z przemysłowego, ale niezależnego browaru w Wiedniu.

    Ekstr. 11,2%
    Alk. 4,7%

    https://www.ottakringerbrauerei.at/d...kringer-lager/

    Aromat - chmielowo-słodowy, na początku chmiel w kierunku łąkowych niuansów, potem słód, ziarnisty...
    2024-11-30, 01:14
  • darekd
    Jadrníček, Náměšťák 12%
    darekd
    Browarek z miejscowości Náměšť na Hané znajdującym się w okolicach Ołomuńca. Ta nizinna, środkowa część Moraw nosi nazwę Haná lub Hanácko i znana jest m.in. z upraw jęczmienia przeznaczonego na produkcję słodu.

    Więcej o browarze:
    https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-gdzie/knajp...
    2024-11-02, 00:06
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...