Zgniłe jajka to normalka przy dolnej. Czułem taki zapaszek w dwóch browarach przemysłowych i przy trzech (na trzy) moich warkach dolnych.
smród drożdży
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseZgniłe jajka to normalka przy dolnej. Czułem taki zapaszek w dwóch browarach przemysłowych i przy trzech (na trzy) moich warkach dolnych."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgła_na_kocich_łapkachU mnie to samo - niezłe jajca i to przy każdym lagerze.
Drożdże jakie stosowałem do tej pory to :
- Wyeast 2278 Czech Pils;
- Wyeast 2206 Bavarian Lager;
waliło zawsze i to regularnie w 3-5 dniu fermentacji burzliwej i wydaje mi się ,że jest to naturalny element dolnej fermentacji który nie zależy od jakości wody, drożdży, słodu czy fazy księżyca.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaA ja przypadkiem rozwiązałam ten problem, kiedy piwo robiłam na munich lagerach. Przy jednej warce przykryłam jedynie wiadro, w ogóle go nie zamykając i zapachy były wyśmienite w porównaniu do fermentacji z zamkniętym wiadrem."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
-
Potwierdzam co napisała Joelka. Obecnie mam fermentacje na Munich lager i w ciągu pierwszych 3-4 dni w pomieszczeniu unosił się przyjemny zapach piwnej ferementacji. Bardzo miły zapaszek. W dalszym procesie fermantacji, fermentor będzie przykryty tylko pokrywą, bez szczelnego zamknięcia.Comment
-
U mnie własnie stoi 4 warka (nie miałem jeszcze jej czasu opisać) zadana Safbrew T-58 i w pomieszczeniu pachnie bananami. Dziwnym nie jest.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wg2Mnie również nigdy nie śmierdziło, zamykam szczelnie pokrywę z rurką fermentacyjną - przyzwyczajenie z wyrobu wina domowego"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"Comment
Related Topics
Collapse
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.
Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły... - Loading...
- Koniec listy.
Comment