Gotowanie zacieru

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Archer
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.09
    • 217

    #1

    Gotowanie zacieru

    Jakie zasadnicze znaczenie ma długotrwałe gotowanie nachmielonego, lub nienachmielonego zacieru, z wyjątkiem tego, by w wypadku chmielenia więcej aromatu pozostało w brzeczce?
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Aspektów jest kilka:
    1. im dłużej gotujesz, tym więcej alfakwasów z chmielu przechodzi w izoalfakwasy, które nadaja piwu własciwą goryczkę.
    2. Wskutek utleniania związkow zawartych w brzeczce jej kolor jest coraz ciemniejszy (Pilznera gotuje się ponoć 8 godzin, aby uzyskać bursztynowa barwę.
    3. Wskutek długotrwałego oddziaływania związków organicznych w wysokiej temperaturze wytrącają się kompleksy białkowe,które mogą pływać w gotowym piwie jako "gluty".
    4. Może uzyskać większe stężenie brzeczki nastawnej przy dobrym wypłukaniu wysłodzin.

    Gotowanie brzeczko niechmielone skutkuje jedynie tym ostatnim efektem.

    Comment

    • Archer
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.09
      • 217

      #3
      Dzięki !!

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • DraveS
        Jak uzyskać opinię o Piwie
        DraveS
        Hej jestem w sumie początkujący, za mną 7 warek. Taka mnie naszła rozkmina, bo obejrzałem nowe 1000IBU Kopyra w którym mówi, że ciężko jest w domu uwarzyć lepsze piwo niż w sklepach (bo są teraz takie dobre). Właśnie degustuję swoją najnowszą warkę (a miałem chwilę przerwy i piłem...
        2020-06-25, 18:46
      • Grbuy
        Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
        Grbuy
        Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
        2023-11-30, 20:57
      • Rezor
        Zakwaszenie piwa podczas wysładzania
        Rezor
        Witam,
        Ostatnio uwarzyłem naprawdę dobrego rye stouta z zestawu autorskiego. Tak mi i znajomym przypadł do gustu, że postanowiłem uwarzyć po raz drugi. Ponieważ filtraca tak gęstego zacieru jest dość pracochłonna poprzednim razem podgrzewałem 2 litry wody w osobnych garach. zlewałem...
        2018-08-21, 10:17
      • kurek93
        Pszenica z błędami.
        kurek93
        Witam.
        Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
        • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
        • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
        • słód Weyermann®
        ...
        2023-01-13, 10:28
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...