Jakie zasadnicze znaczenie ma długotrwałe gotowanie nachmielonego, lub nienachmielonego zacieru, z wyjątkiem tego, by w wypadku chmielenia więcej aromatu pozostało w brzeczce?
Gotowanie zacieru
Collapse
X
-
Aspektów jest kilka:
1. im dłużej gotujesz, tym więcej alfakwasów z chmielu przechodzi w izoalfakwasy, które nadaja piwu własciwą goryczkę.
2. Wskutek utleniania związkow zawartych w brzeczce jej kolor jest coraz ciemniejszy (Pilznera gotuje się ponoć 8 godzin, aby uzyskać bursztynowa barwę.
3. Wskutek długotrwałego oddziaływania związków organicznych w wysokiej temperaturze wytrącają się kompleksy białkowe,które mogą pływać w gotowym piwie jako "gluty".
4. Może uzyskać większe stężenie brzeczki nastawnej przy dobrym wypłukaniu wysłodzin.
Gotowanie brzeczko niechmielone skutkuje jedynie tym ostatnim efektem.
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Hej jestem w sumie początkujący, za mną 7 warek. Taka mnie naszła rozkmina, bo obejrzałem nowe 1000IBU Kopyra w którym mówi, że ciężko jest w domu uwarzyć lepsze piwo niż w sklepach (bo są teraz takie dobre). Właśnie degustuję swoją najnowszą warkę (a miałem chwilę przerwy i piłem...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam,
Ostatnio uwarzyłem naprawdę dobrego rye stouta z zestawu autorskiego. Tak mi i znajomym przypadł do gustu, że postanowiłem uwarzyć po raz drugi. Ponieważ filtraca tak gęstego zacieru jest dość pracochłonna poprzednim razem podgrzewałem 2 litry wody w osobnych garach. zlewałem...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
- Loading...
- Koniec listy.
Comment