Tak dokładne utrzymywanie reżimów temperaturowych podczas zacierania daje się utrzymywać jedynie w układach przepływowych.
Piwowarzy amatorzy o inklinacjach technicznych budują w tym celu tzw układy RIMS ( recirculating infusion mash system).
Nie wątpię, że wkrótce powstanie potrzeba znalezienia polskiego odpowiednika tej nazwy
Parametr o którym pisze Mapajak to, gwoli scisłosci, tzw pozorny stopień odfermentowania.
W rzeczywistosci to odfermentowanie jest o kilka / kilkanascie procent niższe.
Różnica wynika z pojawienia się w badanym roztworze etanolu jako korozpuszczalnika, którego ciężar własciwy jest niższy niż ciężar własciwy wody.
Piwowarzy amatorzy o inklinacjach technicznych budują w tym celu tzw układy RIMS ( recirculating infusion mash system).
Nie wątpię, że wkrótce powstanie potrzeba znalezienia polskiego odpowiednika tej nazwy
Parametr o którym pisze Mapajak to, gwoli scisłosci, tzw pozorny stopień odfermentowania.
W rzeczywistosci to odfermentowanie jest o kilka / kilkanascie procent niższe.
Różnica wynika z pojawienia się w badanym roztworze etanolu jako korozpuszczalnika, którego ciężar własciwy jest niższy niż ciężar własciwy wody.
Comment