Szanowne forum!
Jako kompletny żółtodziób miałbym prośbę dotyczącą wskazówek co do pierwszej próby przy produkcji piwa z naturalnych składników. Mam do dyspozycji słód karmelowy(10kg),słód pilznienski(40kg), chmiel goryczkowy szyszki 50gram, chmiel aromatyczny szyszki 300gram i drożdze górnej fermentacji 5 gram suszonych.
Mam zamiar (w tej części miłe byłoby wytykanie błędów przez szanowne forum oraz ewentualne wskazówki).Śrutować będę przy pomocy ręcznej maszynki do mięsa (albo przy pomocy śmigłowych młynków do kawy)
Mam zamiar zatrzeć 5kg słodu pilznienskiego i 500gram słodu w 17 litrach wody.Przerwy w temperaturach 52 st C 5 minut, 62 st C 30 minut 72 stopni C do negatywnej próby jodowej.Filtrować będę musiał przy pomocy pieluchy założonej w dużym sicie plastikowym. Nie wiem ile i jakiego użyć chmielu. Chcę uzyskać piwo 12 st Blg. Fermentacja burzliwa w butli szklanej przez około 4-5 dni, później przelanie do mniejszej butli na 2 tygosnie... i dopiero rozlanie do butelek z odrobiną cukru.
Za wszelkie wskazówki z góry serdecznie dziękuje.
Jako kompletny żółtodziób miałbym prośbę dotyczącą wskazówek co do pierwszej próby przy produkcji piwa z naturalnych składników. Mam do dyspozycji słód karmelowy(10kg),słód pilznienski(40kg), chmiel goryczkowy szyszki 50gram, chmiel aromatyczny szyszki 300gram i drożdze górnej fermentacji 5 gram suszonych.
Mam zamiar (w tej części miłe byłoby wytykanie błędów przez szanowne forum oraz ewentualne wskazówki).Śrutować będę przy pomocy ręcznej maszynki do mięsa (albo przy pomocy śmigłowych młynków do kawy)
Mam zamiar zatrzeć 5kg słodu pilznienskiego i 500gram słodu w 17 litrach wody.Przerwy w temperaturach 52 st C 5 minut, 62 st C 30 minut 72 stopni C do negatywnej próby jodowej.Filtrować będę musiał przy pomocy pieluchy założonej w dużym sicie plastikowym. Nie wiem ile i jakiego użyć chmielu. Chcę uzyskać piwo 12 st Blg. Fermentacja burzliwa w butli szklanej przez około 4-5 dni, później przelanie do mniejszej butli na 2 tygosnie... i dopiero rozlanie do butelek z odrobiną cukru.
Za wszelkie wskazówki z góry serdecznie dziękuje.
Comment