Piwo poniżej 0 st. C

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • quduaty
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.07
    • 80

    #1

    Piwo poniżej 0 st. C

    W piwnicy w ktróej dojrzewało moje piwko temperatura spadła poniżej 0C ...
    Czy to tylko wstrzymało fermantację, czy też zabiło drożdże i dojrzewanie ustało
    Ostatnia zmiana dokonana przez quduaty; 2003-11-11, 10:26.
    Krew to życie - a piwo to jego esencja
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Jeżeli to było tuż poniżej zera, to pewnie tylko wstrzymało (zresztą ważna jest temperatura piwa, nie piwnicy). Ale jeżeli było kilkanascie stopni poniżej zera, i piwo zamarzło (tak jak jedno z moich w zamrażarce) to już nic dobrego z niego nie wyjdzie.

    Comment

    • slado
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.07
      • 1072

      #3
      Krzysiu napisał(a)
      --ciach--
      to już nic dobrego z niego nie wyjdzie.
      Może jednak coś dobrego, jakieś lody słodowo-chmielowe?

      Comment

      • quduaty
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.07
        • 80

        #4
        Lody jak lody Cztery skrzynki... Ale na szczęście temperatura nie była taki niska, żeby zamarzło. Dzięki
        Krew to życie - a piwo to jego esencja

        Comment

        • quduaty
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2003.07
          • 80

          #5
          Hmmmm.... a poza tym coś mi świta, że jakies piwo dojrzewa w warunkach, któe sprawiają, że czesc wody się wymraża
          Krew to życie - a piwo to jego esencja

          Comment

          • Małażonka
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.03
            • 4602

            #6
            Z tego co mi się kojarzy, to niektóre browary (np. w Kłodawie) stosują metodę klarowania piwa przez wymrażanie - wtedy temperatura w leżakowni wynosi -2, -3°C

            Comment

            • crizz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.02
              • 1256

              #7
              quduaty napisał
              [..]coś mi świta, że jakies piwo dojrzewa w warunkach, któe sprawiają, że czesc wody się wymraża
              Zobacz tu i tu.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Jest coś takiego jak Eisbock, ale moim zdaniem to jest awaria. W jaki sposób piwo ma być lepsze po zepsuciu?

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • RomaNzRumunii
                  Kolsch temperatura fermentacji
                  RomaNzRumunii
                  Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                  2023-11-25, 22:07
                • smir
                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                  smir
                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                  ...
                  2021-05-24, 22:09
                • dadek
                  Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
                  dadek
                  Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
                  Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
                  2022-10-26, 23:37
                • bartek90
                  Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                  bartek90
                  Cześć wszystkim,
                  jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                  Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                  2020-05-14, 13:41
                • SielskieWzgorze
                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                  SielskieWzgorze
                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                  ...
                  2024-02-19, 10:28
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...