Piwo poniżej 0 st. C

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • quduaty
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.07
    • 80

    Piwo poniżej 0 st. C

    W piwnicy w ktróej dojrzewało moje piwko temperatura spadła poniżej 0C ...
    Czy to tylko wstrzymało fermantację, czy też zabiło drożdże i dojrzewanie ustało
    Last edited by quduaty; 2003-11-11, 09:26.
    Krew to życie - a piwo to jego esencja
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Jeżeli to było tuż poniżej zera, to pewnie tylko wstrzymało (zresztą ważna jest temperatura piwa, nie piwnicy). Ale jeżeli było kilkanascie stopni poniżej zera, i piwo zamarzło (tak jak jedno z moich w zamrażarce) to już nic dobrego z niego nie wyjdzie.

    Comment

    • slado
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.07
      • 1072

      #3
      Krzysiu napisał(a)
      --ciach--
      to już nic dobrego z niego nie wyjdzie.
      Może jednak coś dobrego, jakieś lody słodowo-chmielowe?

      Comment

      • quduaty
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.07
        • 80

        #4
        Lody jak lody Cztery skrzynki... Ale na szczęście temperatura nie była taki niska, żeby zamarzło. Dzięki
        Krew to życie - a piwo to jego esencja

        Comment

        • quduaty
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2003.07
          • 80

          #5
          Hmmmm.... a poza tym coś mi świta, że jakies piwo dojrzewa w warunkach, któe sprawiają, że czesc wody się wymraża
          Krew to życie - a piwo to jego esencja

          Comment

          • Małażonka
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.03
            • 4602

            #6
            Z tego co mi się kojarzy, to niektóre browary (np. w Kłodawie) stosują metodę klarowania piwa przez wymrażanie - wtedy temperatura w leżakowni wynosi -2, -3°C

            Comment

            • crizz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.02
              • 1255

              #7
              quduaty napisał
              [..]coś mi świta, że jakies piwo dojrzewa w warunkach, któe sprawiają, że czesc wody się wymraża
              Zobacz tu i tu.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Jest coś takiego jak Eisbock, ale moim zdaniem to jest awaria. W jaki sposób piwo ma być lepsze po zepsuciu?

                Comment

                Przetwarzanie...
                X