Jak zesłodować jęczmień?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • amal63
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.09
    • 8

    #1

    Jak zesłodować jęczmień?

    Kochani! Jestem zielony, jak chmielowa szyszka. Czytam Wasze posty i nie znalazłem przepisy na zesłodowanie jęczmienia. A ja nie chcę gotowca! HELP
    Najlepsze piwo to Piastowski Full !!!
    GUL GUL GUL !!!
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #2
    Daj sobie spokój ze słodowaniem jęczmienia.
    Jeśli nie chcesz gotowca to masz jeszcze ekstrakt słodowy albo słód.
    Roboty wystarczy by być zadowolonym z warzeniem własnego piwka.
    Poczytaj sobie artykuły, tam jest wiele napisane.
    Artykuły są tutaj

    Comment

    • kangurpl
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.03
      • 2660

      #3
      Oj coś słabo szukałeś,
      tutaj masz link do dyskusji o słodowaniu
      W środku jest link do strony opisującej profesjonalnie proces słodowania.
      Jak poczytasz sam zrezygnujesz
      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #4
        Ja próbowałem, ale oprócz 5kg fermentującego ziarna to nic więcej nie uzyskałem. A ile się naszukałem by zdobić jęczmień browarniany...

        Ogólnie proces ten jest prawie niemożliwy do wykonania w warunkach domowych.
        Za to polecam ,spróbuj zadzwonić do najbliższego browaru i spytaj się czy czasem nie odsprzedadzą Ci kilka kilogramów.
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • dadek
          Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
          dadek
          Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
          2023-11-17, 00:48
        • darekd
          ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
          darekd
          Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

          Ekstr. 15%
          Alk. 6,0%

          Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
          Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
          2025-01-22, 22:57
        • darekd
          Eichbaum, Cronus German Pilsner
          darekd
          Piwo dostępne w Sieci Stokrotka. Puszka była tak oldskulowa, że musiałem to kupić, szczególnie że cena (ok. 2,80 PLN) zachęcała do podjęcia tego ryzyka.
          Jest to piwo kierowane do litewskiej firmy Maxima (która jest właścicielem Stokrotki). Na puszce jest skład (woda, słód, chmiel)...
          2025-01-04, 01:50
        • etman
          Warzenie bez kompromisów, Randy Mosher (wydanie polskie)
          etman
          Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.


          Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.

          Zawiera polski dodatek...
          2025-01-03, 00:43
        • darekd
          Wrowar, Black River
          darekd
          Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

          Oatmeal Stout, 4,6% alk.
          Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
          Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie
          ...
          2024-12-30, 14:42
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...