moja 1 warka z procesem zacierania

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michal_
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 7

    #1

    moja 1 warka z procesem zacierania

    Witam
    Chcialbym ropoczac moja 2 warke (1 z procesem z zacierania, pierwsze piwo bylo z brew kita, niestety po 3 miesiacach zostalo mi tylko jakies 7 litrow). Swoja 2 warke chcialbym zrobic na wzor dobrego lagera. I w zwiazku stym mam pare pytan do doswiadczonych browarnikow .

    1. Czy jesli zrobie przerwy bialkowe w 64'C przez 30min i pozniej w 72-74'C tez przez 30min to wystarczy... ?
    2. Ile i jaki chmiel dodac ? Mam ok 200g chmilu goryczkowe w tym magnum 50g + chmiel aromatyczny 50g? I jak dlugo to gotowac razem z brzeczka ?
    3. Poniewaz nie mam balingometru, chcem aby cala fermentacja doszla do 0'blg. Tak robilem warke z brewkita, czy moge tak samo zrobic w tym przypadku? I wydaje mi sie ze nie bede juz potrzebowal cichej fermentacji..
    Z gory dziekuje za odpowiedz.
  • crizz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.02
    • 1256

    #2
    Odp: moja 1 warka z procesem zacierania

    michal_ napisał

    3. Poniewaz nie mam balingometru, chcem aby cala fermentacja doszla do 0'blg. Tak robilem warke z brewkita, czy moge tak samo zrobic w tym przypadku? I wydaje mi sie ze nie bede juz potrzebowal cichej fermentacji..
    A skąd wiesz, że 1 warka odfermentowała do 0? Wydaje mi się to niemożliwe. I co to było za piwo, że stosowałeś cichą fermentację?

    Comment

    • Rolek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.08
      • 1038

      #3
      Odp: moja 1 warka z procesem zacierania

      michal_ napisał(a)
      ciach po cytacie
      Witaj
      I od razu małe prośby:
      1. Uzupełnij profil. Ot tak w wolnej chwili. Nie jest to obowiązkowe, ale chyba nie ma się czego wstydzić?

      2. Zajrzyj tu. Z uwagą zapoznaj się z artykułami Krzysia. Znajdziesz tam wszystkie odpowiedzi na pytania. No i czytaj, czytaj, czytaj.
      Każdy tak zaczynał.

      a tymczasem zdrówko

      Comment

      • michal_
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.07
        • 7

        #4
        1.Wazylem z brewkita Browamatora "Pils". Warka przeszla burzliwa fermentacje w ciagu ok.48h, czkealem jeszcze nastepne 48h aby drozdze przerobily wszystko. Potem do butelek dodalem pol lyzeczki cukru i piwo wyszlo pyszne...
        2. Nie stosowalem cichej fermentacji tylko po 4 dniach gdy juz nic sie nie dzialo przelalem do butelek.
        3. Narazie nie uzupelnialem profilu bo i tak to narazie tylko czytam i czytam... a tu chcialem rozwiklac swoje watpliwosci. Ale jak tylko znajde chwile uzupelni profil .
        Ostatnia zmiana dokonana przez michal_; 2003-11-20, 18:06.

        Comment

        • kangurpl
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.03
          • 2660

          #5
          No to jeszcze jedna prośba, pisz po polsku.
          Zdecydowanie lepiej się czyta. Staramy się na tym forum dbać o czystość języka. Działają tu zresztą dość prężnie terroryści FCJP
          Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
          "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

          "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Z tego,co wiem, nie da się odfermentowć piwa do 0 Blg. Takie piwo może powstać jedynie z brzeczki o zawartości 0 % ekstraktu. Tym bardziej nie da się tego zrobić z gotowca, który jest przygotowany w taki sposób, żeby pomiar na zakończenie fermentacji wskazywał 2 - 3 Blg.

            Comment

            • michal_
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.07
              • 7

              #7
              Ale bardziej mi zalezy na tym ile i jakiego chmielu uzyc teraz aby uzyskac piwo a'la lager. Wczoraj czytalem jaki samemu zrobic balingometr i z tym nie bedzie problemu...

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Javox
                Warka, Zamkowe
                Javox
                Kod 'W' - Warka

                Zawartość alko 5.6%

                Piana - trochę na początku potem nic.
                Lacing - nic.
                Gaz - średni.
                Barwa - jasne złoto.
                Aromat - zbożowość.
                Smak - słodkawe, zbożowość, lekka goryczka gorzkawa.

                Do kotleta ...
                2024-08-19, 11:29
              • Javox
                Warka, Warka Export
                Javox
                Wynalazek, który ostatnio nawet wylądował na stole Kopyra

                Alko 4.6% (w składzie kukurydza i jęczmień) i mrożone szyszki chmielu.

                Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                Lacing - sporo.
                Gaz - średni.
                Barwa - jasne złoto.
                Aromat...
                2023-03-24, 15:42
              • grodek
                Pracownia słodowo-chmielowa
                grodek
                Jako że pomału, lecz nieubłaganie zbliżam się do trzydziestki (oczywiście w kwestii ilości warek ), więc postanowiłem zaprezentować swój skromny, dotychczasowy piwowarski dorobek. Od początku skoczyłem na głęboką wodę i zacząłem zabawę z zacieraniem, czego oczywiście nie żałuję....
                2017-09-14, 17:36
              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 10:28
              • darekd
                Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                darekd
                Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                ...
                2023-02-08, 00:16
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...