moja 1 warka z procesem zacierania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michal_
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 7

    moja 1 warka z procesem zacierania

    Witam
    Chcialbym ropoczac moja 2 warke (1 z procesem z zacierania, pierwsze piwo bylo z brew kita, niestety po 3 miesiacach zostalo mi tylko jakies 7 litrow). Swoja 2 warke chcialbym zrobic na wzor dobrego lagera. I w zwiazku stym mam pare pytan do doswiadczonych browarnikow .

    1. Czy jesli zrobie przerwy bialkowe w 64'C przez 30min i pozniej w 72-74'C tez przez 30min to wystarczy... ?
    2. Ile i jaki chmiel dodac ? Mam ok 200g chmilu goryczkowe w tym magnum 50g + chmiel aromatyczny 50g? I jak dlugo to gotowac razem z brzeczka ?
    3. Poniewaz nie mam balingometru, chcem aby cala fermentacja doszla do 0'blg. Tak robilem warke z brewkita, czy moge tak samo zrobic w tym przypadku? I wydaje mi sie ze nie bede juz potrzebowal cichej fermentacji..
    Z gory dziekuje za odpowiedz.
  • crizz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.02
    • 1255

    #2
    Odp: moja 1 warka z procesem zacierania

    michal_ napisał

    3. Poniewaz nie mam balingometru, chcem aby cala fermentacja doszla do 0'blg. Tak robilem warke z brewkita, czy moge tak samo zrobic w tym przypadku? I wydaje mi sie ze nie bede juz potrzebowal cichej fermentacji..
    A skąd wiesz, że 1 warka odfermentowała do 0? Wydaje mi się to niemożliwe. I co to było za piwo, że stosowałeś cichą fermentację?

    Comment

    • Rolek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.08
      • 1038

      #3
      Odp: moja 1 warka z procesem zacierania

      michal_ napisał(a)
      ciach po cytacie
      Witaj
      I od razu małe prośby:
      1. Uzupełnij profil. Ot tak w wolnej chwili. Nie jest to obowiązkowe, ale chyba nie ma się czego wstydzić?

      2. Zajrzyj tu. Z uwagą zapoznaj się z artykułami Krzysia. Znajdziesz tam wszystkie odpowiedzi na pytania. No i czytaj, czytaj, czytaj.
      Każdy tak zaczynał.

      a tymczasem zdrówko

      Comment

      • michal_
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.07
        • 7

        #4
        1.Wazylem z brewkita Browamatora "Pils". Warka przeszla burzliwa fermentacje w ciagu ok.48h, czkealem jeszcze nastepne 48h aby drozdze przerobily wszystko. Potem do butelek dodalem pol lyzeczki cukru i piwo wyszlo pyszne...
        2. Nie stosowalem cichej fermentacji tylko po 4 dniach gdy juz nic sie nie dzialo przelalem do butelek.
        3. Narazie nie uzupelnialem profilu bo i tak to narazie tylko czytam i czytam... a tu chcialem rozwiklac swoje watpliwosci. Ale jak tylko znajde chwile uzupelni profil .
        Last edited by michal_; 2003-11-20, 17:06.

        Comment

        • kangurpl
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.03
          • 2660

          #5
          No to jeszcze jedna prośba, pisz po polsku.
          Zdecydowanie lepiej się czyta. Staramy się na tym forum dbać o czystość języka. Działają tu zresztą dość prężnie terroryści FCJP
          Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
          "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

          "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Z tego,co wiem, nie da się odfermentowć piwa do 0 Blg. Takie piwo może powstać jedynie z brzeczki o zawartości 0 % ekstraktu. Tym bardziej nie da się tego zrobić z gotowca, który jest przygotowany w taki sposób, żeby pomiar na zakończenie fermentacji wskazywał 2 - 3 Blg.

            Comment

            • michal_
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.07
              • 7

              #7
              Ale bardziej mi zalezy na tym ile i jakiego chmielu uzyc teraz aby uzyskac piwo a'la lager. Wczoraj czytalem jaki samemu zrobic balingometr i z tym nie bedzie problemu...

              Comment

              Przetwarzanie...
              X