Witam
Chcialbym ropoczac moja 2 warke (1 z procesem z zacierania, pierwsze piwo bylo z brew kita, niestety po 3 miesiacach zostalo mi tylko jakies 7 litrow). Swoja 2 warke chcialbym zrobic na wzor dobrego lagera. I w zwiazku stym mam pare pytan do doswiadczonych browarnikow .
1. Czy jesli zrobie przerwy bialkowe w 64'C przez 30min i pozniej w 72-74'C tez przez 30min to wystarczy... ?
2. Ile i jaki chmiel dodac ? Mam ok 200g chmilu goryczkowe w tym magnum 50g + chmiel aromatyczny 50g? I jak dlugo to gotowac razem z brzeczka ?
3. Poniewaz nie mam balingometru, chcem aby cala fermentacja doszla do 0'blg. Tak robilem warke z brewkita, czy moge tak samo zrobic w tym przypadku? I wydaje mi sie ze nie bede juz potrzebowal cichej fermentacji..
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Chcialbym ropoczac moja 2 warke (1 z procesem z zacierania, pierwsze piwo bylo z brew kita, niestety po 3 miesiacach zostalo mi tylko jakies 7 litrow). Swoja 2 warke chcialbym zrobic na wzor dobrego lagera. I w zwiazku stym mam pare pytan do doswiadczonych browarnikow .
1. Czy jesli zrobie przerwy bialkowe w 64'C przez 30min i pozniej w 72-74'C tez przez 30min to wystarczy... ?
2. Ile i jaki chmiel dodac ? Mam ok 200g chmilu goryczkowe w tym magnum 50g + chmiel aromatyczny 50g? I jak dlugo to gotowac razem z brzeczka ?
3. Poniewaz nie mam balingometru, chcem aby cala fermentacja doszla do 0'blg. Tak robilem warke z brewkita, czy moge tak samo zrobic w tym przypadku? I wydaje mi sie ze nie bede juz potrzebowal cichej fermentacji..
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Comment