Prośba o recepturę

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jenot
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.11
    • 2

    #1

    Prośba o recepturę

    Witam!

    Uwarzyłem już 3 warki z brew-kitów i naszła mnie ochota na spróbowanie czegoś trochę innego - mianowicie chciałbym uwarzyć popularne u naszych zachodnich sąsiadów niskoalkoholowe piwo słodowe, w Niemczech znane jako Malzbier. Czy ktoś z forumowiczów mógłby mnie wspomóc recepturą?

    Z góry dzięki,
    Andrzej
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Troche wymyślam, ale spróbuj tak:

    na 10 l.

    zasyp 2 kg:
    70% słodu pilzeńskiego,
    28% słodu karmelowego jasnego
    2% słodu karmelowego ciemnego

    Podgrzej 10 l. wody do 66 st. i wsyp ześrutowany słód i mieszaj. Pierwsza przerwa cukrowa 15 minut (!). Podgrzewanie do 75 st, druga przerwa cukrowa do otrzymania negatwnej próby jodowej, podgrzanie do 80 st., filtracja. Młóto przepłucz 5 litrami wody o temp. 80 st.

    Gotowanie godzinę, na początku 10 g chmieluaromatycznego (!), 5 minut przed końcem 10 - 20 g chmielu aromatycznego. Ostudzić, zadać drożdżami.

    Fermentacja burzliwa 5 dni/18 st., fermentacja cicha 5 - 10 dni / 10 st. butelkowanie. Do stestowania po tygodniu, do picia po miesiącu.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      W przypadku dolnej fermentacji (raczej taka powinna być), ostatni akapit powinien wyglądać inaczej:
      fermentacja burzliwa 2 tyg. / 10 st.C., fermentacja cicha niekonieczna, do tygodnia / 5 st., butelkowanie.

      Comment

      • Jenot
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.11
        • 2

        #4
        Dzieki Krzysiu za szybka odpowiedz, poczytam jeszcze troche o zacieraniu i wyproboje ta recepture.A moze ktos z forumowiczow zna inny przepis?

        Andrzej

        Comment

        • oryks
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.01
          • 297

          #5
          Na stronach "Browamatora" jest przepis na "Piwo Harcerskie".
          Cała sprawa "niskoalkoholowości" polega na otrzymaniu w brzeczce małej ilości cukrów fermentujących. Dlatego, tak jak pisze Krzysiu, skrócenie pierwszej przerwy cukrowej; w w/w przepisie aż do zera.
          Wypróbowałem, działa. Faktycznie alkoholu w tym nie czuć ale zbyt cieniutkie. Następnym razem zrobię mocniejszą brzeczkę z zachowaniem sposobu zacierania.
          Ostatnia zmiana dokonana przez oryks; 2003-11-21, 15:45.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Kamil97
            Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
            Kamil97
            Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
            W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
            2023-04-05, 16:59
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • ART
            Przerwa urlopowa - 14-lipca - 30 lipca
            ART
            Zeszły rok wypadł nam bezurlopowo dzięki różnym niefartownym wydarzeniom.

            Tym razem nie odpuścimy sobie odpoczynku by zebrać siły na nowe wyzwania oraz podstawowe codzienne czynności w prowadzeniu Centrum Piwowarstwa / browar.bizu.
            Przerwa urlopowa wypada nam między 14 a...
            2023-07-09, 15:52
          • RomaNzRumunii
            Vienna lager bardzo wolną fermentacja
            RomaNzRumunii
            Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
            2022-01-25, 16:05
          • balon91
            Zatrzymana fermentacja??
            balon91
            Witam serdecznie.
            W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
            postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

            Niestety przez moją niecierpliwość...
            2021-07-14, 15:39
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...