Ubytki wody podczas chmielenia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mirekkk
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.09
    • 101

    #1

    Ubytki wody podczas chmielenia

    Wiedziełem, że coś niespodziewanego mnie spotka w czasie pierwszego chmielenia. No i spotkało

    A tak poważnie co robić z ubytkami wody podczas długiego gotowania z chmielem? Uzupełniać po chmieleniu, w trakcie, czy przed chmieleniem uwzględnić nadmiar płynu?

    Ja na koniec uzupełniłem wodą do założonej gęstości, zagotowałem i poszło się studzić.
    Pozdrawiam,
    Mirek
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #2
    Każdy z wymienionych sposobów jest dobry,
    chociaż najprościej uzupełnić przegotowaną wodą na końcu.
    Ostatnia zmiana dokonana przez kangurpl; 2003-11-25, 07:56.
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • Skubi
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2004.11
      • 47

      #3
      Hejka!
      Ja mam taki problem że... chcę zrobić warkę 10-litrową ale posiadam garnek jedynie 5-litrowy w którym zdołam przygotować brzeczkę zapewne ok. 4-litrową. Czy pozostałe 6 litrów przegotowanej i ostudzonej wody mogę dolać na sam koniec do fermentora (w moim przypadku - do butli) po wcześniejszym wlaniu tam brzeczki?

      Comment

      • rozbor
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.05
        • 186

        #4
        Skubi napisał(a)
        Hejka!
        Ja mam taki problem że... chcę zrobić warkę 10-litrową ale posiadam garnek jedynie 5-litrowy w którym zdołam przygotować brzeczkę zapewne ok. 4-litrową. Czy pozostałe 6 litrów przegotowanej i ostudzonej wody mogę dolać na sam koniec do fermentora (w moim przypadku - do butli) po wcześniejszym wlaniu tam brzeczki?
        Myślę, że dużo lepszym rozwiązaniem będzie inwestycja w większy gar. Ja kupiłem na bazarach za 25 PLN garnek 15 l. Takie same pojawiają się w supermarketach "na wagę" cena wychodzi podobnie.
        W miarę wygodnie warzy się w nim do 12-13 l brzeczki. Dolewałem wodę po chmieleniu, ale nie więcej niż 3 l.

        Na zdjęciu gar w czasie chłodzenia brzeczki.
        Attached Files
        N 50°58'47,9"
        E 20°50'34,7"

        Comment

        • Hannibal
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.03
          • 1426

          #5
          kangurpl napisał(a)
          Każdy z wymienionych sposobów jest dobry,
          chociaż najprościej uzupełnić przegotowaną wodą na końcu.
          A jaki jest sens uzupełniania warki wodą przegotowaną?
          Ja używam wody oligoceńskiej (surowej) i wszystko gra.
          "All the good things for those who wait"

          Comment

          • kangurpl
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.03
            • 2660

            #6
            Wszystko zależy jaką masz wodę w kranie, no i nie wszyscy mają dostęp do wody oligoceńskiej.
            Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
            "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

            "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

            Comment

            • kangurpl
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.03
              • 2660

              #7
              Skubi napisał(a)
              Hejka!
              Ja mam taki problem że... chcę zrobić warkę 10-litrową ale posiadam garnek jedynie 5-litrowy w którym zdołam przygotować brzeczkę zapewne ok. 4-litrową. Czy pozostałe 6 litrów przegotowanej i ostudzonej wody mogę dolać na sam koniec do fermentora (w moim przypadku - do butli) po wcześniejszym wlaniu tam brzeczki?
              Raczej trudno będzie Ci uzyskać brzeczkę o 30 Blg aby po rozcieńczeniu do 10 l wyszła Ci brzeczka 12 Blg. Zakładam oczywiście że masz zamiar zacierać. Jeżeli chcesz robić z ekstraktu to nie ma żadnego problemu możesz tak zrobić.
              Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
              "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

              "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

              Comment

              • Skubi
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2004.11
                • 47

                #8
                Chcę robić z ekstraktu.
                Dzięki za odp.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  kangurpl napisał(a)
                  ... nie wszyscy mają dostęp do wody oligoceńskiej.
                  Niektórym mieszkańcom stolycy tradycyjnie wydaje się, ze Polska składa się tylko z Warszawy (i pewnie wody oligoceńskiej).
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2004-11-20, 15:20.

                  Comment

                  • Hannibal
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.03
                    • 1426

                    #10
                    Powiedziałem tylko, że używając surowej wody oligoceńskiej nie zauważyłem żadnych niedoskonałości mojego piwa. Jeśli u kogoś nie ma takowej wody, to może przecież zaopatrywać się w inną. Warszawa nie ma przecież monopolu na dobrą wodę.
                    Odniosłem się jedynie tylko do istotności używania przegotowanej wody.
                    "All the good things for those who wait"

                    Comment

                    • kiszot
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2001.08
                      • 8118

                      #11
                      Hannibal napisał(a)
                      A jaki jest sens uzupełniania warki wodą przegotowaną?
                      Ja używam wody oligoceńskiej (surowej) i wszystko gra.
                      Wystarczyło napisać:
                      "Ja używam wody surowej (oligoceńskiej) i wszystko gra"
                      .No i każdy by dobrze zrozumiał.
                      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                      Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                      So von Natur, Natur in alter Weise,
                      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • Grbuy
                        Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                        Grbuy
                        Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                        2023-11-30, 20:57
                      • SielskieWzgorze
                        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                        SielskieWzgorze
                        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                        ...
                        2024-02-19, 09:28
                      • dadek
                        Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                        dadek
                        Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                        2023-12-05, 00:56
                      • Serokomlak
                        Islandia, Egilsstaðir, Fagradalsbraut 25, Austri Brugghús
                        Serokomlak
                        Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
                        2024-10-27, 00:16
                      • heckler
                        Portugalia, Madeira, Funchal, Av. Mar e Comunidades Madeirenses, Brewery Beerhouse
                        heckler
                        Madera to jedna z portugalskich wysp na Oceanie Atlantyckim. Piękna wyspa, która daje możliwość spędzenia aktywnego wypoczynku.
                        Podczas zwiedzania stolicy wyspy, miasta Funchal natknęliśmy się na miejscowy mały browarek. Lokal tuż przy oceanie z pięknym widokiem na...
                        2024-06-03, 10:26
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...