Witam wszystkich
Mam pytanie - czy przepis poniżej podany jest coś warty?PIWO DOMOWE
Składniki:
* 2 litry jęczmienia
* 2 kg cukru
* 20 dag chmielu
* 5 dag drożdzy
* 12 litrów wody
Przepis:
Jęczmień zamoczyć na kilka godzin w ciepłej wodzie do napencznienia. Odlać i pozostawić w kamiennym garnku lub w innym nie obitym emaliowanym naczyniu, przykrywając go kocem i ustawiając w ciepłym miejscu na ok. 14 dni aż do momentu, kiedy zacznie kiełkować. Kiełkujące ziarno wsypać do garnka, zalewając 8 litrami cieplej wody i gotować ok. 3 godziny. Sporządzić syrop z 2 litrów wody i cukru, po czym zagotować. Chmiel włożyć do emaliowanego garnka, zalać reszą wody i gotować również ok. 3 godziny. Wywary odcedzić, połaczyć razem, dodać syrop, wymieszać i przestudzić do temp. 30°C. Dodać drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości letniej wody, ponownie wymieszać. Naczynie przykryć czystą ściereczką i obwiazać sznurkiem lub gazą, pozostawiajac na ok. 24 godziny. Po uplywie tego czasu odcedzic na sicie wyłozonym gazą, wlać do czystych butelek, pozostawiając wolną przestrzeń w szyjce, szczelnie zamknać i pozostawić na tydzień w chłodnym ciemnym miejscu.
Pierwszy raz bedę robił piwo i jeśli moglibyście mi pomóc byłbym bardzo wdzięczny.( Nie posiadam żadnych fachowych urządzeń do robienia piwa domowego)
Pozdrawiam
Mam pytanie - czy przepis poniżej podany jest coś warty?PIWO DOMOWE
Składniki:
* 2 litry jęczmienia
* 2 kg cukru
* 20 dag chmielu
* 5 dag drożdzy
* 12 litrów wody
Przepis:
Jęczmień zamoczyć na kilka godzin w ciepłej wodzie do napencznienia. Odlać i pozostawić w kamiennym garnku lub w innym nie obitym emaliowanym naczyniu, przykrywając go kocem i ustawiając w ciepłym miejscu na ok. 14 dni aż do momentu, kiedy zacznie kiełkować. Kiełkujące ziarno wsypać do garnka, zalewając 8 litrami cieplej wody i gotować ok. 3 godziny. Sporządzić syrop z 2 litrów wody i cukru, po czym zagotować. Chmiel włożyć do emaliowanego garnka, zalać reszą wody i gotować również ok. 3 godziny. Wywary odcedzić, połaczyć razem, dodać syrop, wymieszać i przestudzić do temp. 30°C. Dodać drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości letniej wody, ponownie wymieszać. Naczynie przykryć czystą ściereczką i obwiazać sznurkiem lub gazą, pozostawiajac na ok. 24 godziny. Po uplywie tego czasu odcedzic na sicie wyłozonym gazą, wlać do czystych butelek, pozostawiając wolną przestrzeń w szyjce, szczelnie zamknać i pozostawić na tydzień w chłodnym ciemnym miejscu.
Pierwszy raz bedę robił piwo i jeśli moglibyście mi pomóc byłbym bardzo wdzięczny.( Nie posiadam żadnych fachowych urządzeń do robienia piwa domowego)
Pozdrawiam
Comment