Czy ten przepis jest coś wart?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • xxx9
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.09
    • 33

    #1

    Czy ten przepis jest coś wart?

    Witam wszystkich

    Mam pytanie - czy przepis poniżej podany jest coś warty?PIWO DOMOWE
    Składniki:
    * 2 litry jęczmienia
    * 2 kg cukru
    * 20 dag chmielu
    * 5 dag drożdzy
    * 12 litrów wody

    Przepis:
    Jęczmień zamoczyć na kilka godzin w ciepłej wodzie do napencznienia. Odlać i pozostawić w kamiennym garnku lub w innym nie obitym emaliowanym naczyniu, przykrywając go kocem i ustawiając w ciepłym miejscu na ok. 14 dni aż do momentu, kiedy zacznie kiełkować. Kiełkujące ziarno wsypać do garnka, zalewając 8 litrami cieplej wody i gotować ok. 3 godziny. Sporządzić syrop z 2 litrów wody i cukru, po czym zagotować. Chmiel włożyć do emaliowanego garnka, zalać reszą wody i gotować również ok. 3 godziny. Wywary odcedzić, połaczyć razem, dodać syrop, wymieszać i przestudzić do temp. 30°C. Dodać drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości letniej wody, ponownie wymieszać. Naczynie przykryć czystą ściereczką i obwiazać sznurkiem lub gazą, pozostawiajac na ok. 24 godziny. Po uplywie tego czasu odcedzic na sicie wyłozonym gazą, wlać do czystych butelek, pozostawiając wolną przestrzeń w szyjce, szczelnie zamknać i pozostawić na tydzień w chłodnym ciemnym miejscu.

    Pierwszy raz bedę robił piwo i jeśli moglibyście mi pomóc byłbym bardzo wdzięczny.( Nie posiadam żadnych fachowych urządzeń do robienia piwa domowego)
    Pozdrawiam
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    ja bym sobie dał z tym przepisem spokój co do sprzętu to kliknij tutaj
    znajdziesz tam równierz sporo sprawdzonych przepisów oraz surowców
    pozadrawiam
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2003-12-29, 21:44.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Nie jest to w każdym razie przepis na piwo, co najwyżej na napój z jęczmienia i cukru.

      Comment

      • Ka_Dar
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.03
        • 248

        #4
        Skiełkowane ziarno jęczmienia zawiera bardzo duzo naturalnych enzymów, niezbędnych w procesie zacierania.
        Zamiast gotować ziarno, należy przeprowadzić proces zacierania.
        Oczywiście należy całkowicie zrezygnować z cukru.
        Chmielić należy brzeczkę a nie wodę.
        24 godziny to trochę mało czasu na przeprowadzenie fermentacji burzliwej.
        Po udanym eksperymencie piwo powinno nadawać się do wypicia.

        Comment

        • xxx9
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.09
          • 33

          #5
          Dzięki za odpowiedzi

          Dzięki za odpowiedzi

          Comment

          • slado
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.07
            • 1072

            #6
            jak dla mnie to za dużo cukru...

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • darekd
              Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
              darekd
              Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

              Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
              ...
              2023-02-07, 23:16
            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 09:28
            • Latarnik
              Najlepsza NEIPA swiata - przepis
              Latarnik
              Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
              Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:


              Tree House Brewing Company: Julius clone


              (5 gallons/19 L, all-grain)
              ...
              2022-03-19, 22:31
            • Flino
              Jak czytać przepis ?
              Flino
              Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
              1. Składniki:
              • pilzeński Litovel 4,25 kg;
              • monachijski Litovel 0,9 kg;
              • karmel jasny 0,5 kg
              • caraaroma 0,35;
              • chmiel Marynka granulat 40 g;
              • chmiel Lubelski granulat 25 g;
              • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
              2....
              2021-11-17, 10:49
            • konrad93
              Polskie Red Ale, prośba o ocenę przepisu
              konrad93
              Witam. Na wstępie chciałbym powiedzieć coś o sobie. Jestem piwowarem domowym od lata 2017r. Mam za sobą 13 warek (3 z brewkitu, 8 z zestawów i 2 własnego autorstwa). Zajmuje się również wyrobem wina i cydru domowego.

              Chciałbym prosić forumowiczów o ocenę, konstruktywną...
              2019-01-08, 12:48
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...