śrutowanie na mokro

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • xxx9
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.09
    • 33

    śrutowanie na mokro

    Chciałbym sie zapytać starych wyjadaczy co sądzą o mieleniu słodu na mokro:
    Celem mielenia jest z jednej strony ułatwienie rozpuszczenia składników ekstraktywnych słodu w wodzie i pobudzenie działania enzymów oraz stworzenie „materiału” do budowy warstwy filtracyjnej brzeczki w kadzi filtracyjnej. Dlatego też niezbędnym jest takie prowadzenie procesu, które zapewniałoby jak najmniejsze rozdrobnienie łuski, a jednocześnie jak największe rozdrobnienie bielma. Te wymogi w większym stopniu spełnia mielenie na mokro, które dzięki kondycjonowaniu słodu pozwala na zachowanie łuski w stanie prawie nienaruszonym, ułatwia rozdrobnienie bielma i aktywuje enzymy słodu. Mielenie na mokro powoduje 10-20% wzrost objętości łuski, łatwiejsze oddzielenie bielma od łuski, wzrost szybkości filtracji brzeczki a także polepszenie stopnia odfermentowania brzeczki.

    Pozdrawiam
  • czujnik
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.11
    • 177

    #2
    Mielenie na mokro

    Pomimo że nie jestem starym wyjadaczem a wręcz przeciwnie, jestem dopiero po 2 warce ja także mieliłem słód po uprzednim zamoczeniu. Było to niewątpliwie szybsze i bardziej bezpieczne dla elektrycznej maszynki do mięsa mojej żony niż mielenie na sucho. Jeżeli chodzi o łuskę to po tym zabiegu była w takim stanie że filtrowanie przebiegało sprawnie i szybko, natomiast nie jestem fachowcem i nie mam pojęcia czy moczenie słodu przed zmieleniem ma jakikolwiek wpływ na enzymy.

    Pozdrowionka
    Czujnik

    Comment

    • kangurpl
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.03
      • 2660

      #3
      Tak na chłopski rozum to jeżeli bezpośrednio po zmieleniu słodu przystąpisz do zacierania to nie ma prawa nic sie stać złego.
      Natomiast przetrzymywanie wilgotnego słodu musi doprowadzić do jego zapleśnienia.
      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

      Comment

      • Czes
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.06
        • 752

        #4
        Nawilżenie łuski słodu celem jej ulastycznienia przed śrutowaniem to najnowsze rozwiązanie w browarnictwie !
        Wszystkie nowoczesne śrutowniki (np Millstar f-my Huppmann zamontowany ostatnio w Warce i mogący ześrutować 40 ton słodu w godzinę) stosują takie wstępne kondycjonowanie ziarna.

        W warunkach domowych można to zrobić tak: do odważonej na warkę porcji słodu, umieszczonej w wiadrze z przykrywką, dodać 25 - 30 ml wody na 1 kg słodu, dobrze wymieszać, odstawić na 15 - 30 minut pod przykryciem i dopiero wtedy ześrutować.
        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

        Comment

        • xxx9
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.09
          • 33

          #5
          Dzięki szczególnie za ostatnią odpowiedź

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Nawilżanie ziarna utrudnia niestety mielenie moim systemem, czyli wysypu z plastikowej butli po wodzie mineralnej. Koncepcja jest zasadniczo słuszna, ale wymaga dopracowania.

            Comment

            • slado
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.07
              • 1072

              #7
              Mielenie na mokro i sucho

              Jako że śrutownik ma być wykonany w dużo późniejszym terminie używam do mielenia miksera z przystawką (taka jak do kawy, tylko że większa).
              Pierwsze mielenie było ze wstępnym moczeniem. Okazało się że to bardzo spowalnia mielenie i daje mocno w kość mikserowi. Teraz mielę na sucho. Niestety uzyskuję przez to coś w rodzaju gruboziarnistej mąki ze śladową ilością dostrzegalnej łuski. Cierpi na tym przede wszystkim filtracja ale i być może również smak piwka. Pozytywne aspekty tej metody to wymierne zwiększenie wydajności słodu.
              Ostatnia warka wyszła mi - 3,6 kg słodu, 19 litrów brzeczki o gęstości 12,5 'Blg.
              Z uwagi na fakt większej wydajności słodu zamierzam wykonać śrutownik z mniejszym niż dotychczas sugerowanym prześwitem pomiędzy wałkami - max 1,0 milimetr. Łuska na pewno pozostanie wystarczająco duża a większe rozdrobnienie pozwoli na lepszy dostęp wody do zawartości ziarna. Inna sprawa, że trzeba pomyśleć o mocniejszym silniczku do tego urządzenia. Na pewno jednak będę dążył do moczenia słodu przed śrutowaniem.

              Comment

              • brujo
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.03
                • 14

                #8
                Śrutowanie słodu

                Czytałem że w takich nieprofesjonalnych młynkach trwa to bardzo długo i jest uciążliwe. Ale i tu moje kolejne pytanie: czy mozna powtórnie namoczyć słód aby mielenie było łatwiejsze . Pozdrawiam

                Comment

                • Maggyk
                  Szara Adminiscjencja
                  🍼
                  • 2004.05
                  • 5617

                  #9
                  Korzystaj czasem z wyszukiwarki, proszę.
                  Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                  Piwo domowe -
                  Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                  Reklama w BROWARZE
                  PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brujo
                    Czytałem że w takich nieprofesjonalnych młynkach trwa to bardzo długo i jest uciążliwe. Ale i tu moje kolejne pytanie: czy mozna powtórnie namoczyć słód aby mielenie było łatwiejsze . Pozdrawiam
                    O moczeniu słodu też było napisane, raczej się nie moczy. Uciążliwość polega na włączeniu wtyczki do prądu i już się śrutuje
                    Last edited by mark33; 2007-03-08, 21:38.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X