Słód vs cukier

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • majkel77
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.12
    • 39

Słód vs cukier

Wiem że cukier nie jest pożądanym dodatkiem, ale w wyniku roztargnienia nie zaopatrzyłem się w dostateczną ilość słodu, czy mogę zastosować miesznkę słód-cukier, czy raczej dać spokój i użyć samego cukru? Dodam że chodzi o pierwszą warkę od której zależy moja przyszłośc...
    A jeśli chodzi o cukier z punktu widzenia piwowara-są lepsze i gorsze (mam na myśli te popularne, z lokalnych cukrowni), czy po prostu biały kryształ dla takiego piwnego młokosa wystarczy?
  • Kemp
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.03
    • 357

Nie szalej z tym cukrem, ale większego grzechu nie popełnisz jeżeli dodatek będzie w granicach 20 % całego zasypu. Do przeliczenia możesz wziąźć wskaźnik na tzw. słód umowny : 1 kg cukru = 1,3 kg słodu umownego.
    Kemp

Comment

• Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

Do naszego pierwszego piwka (z gotowca) dodaliśmy 0,5 objętości puszki ekstraktu słodowego jasnego i 0,5 kg cukru. Nie tylko nic się nie stało, ale teraz, gdy piwko ma już ponad sześć miesięcy - smakuje naprawdę bardzo dobrze.

Comment

• brew
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.12
        • 159

Jeśli obawiasz się cukru możesz nie dopełniać fermentora do 20 litrów i uzyskać tej samej gęstości brzeczkę w mniejszej objętości. Wyjdzie mniej piwa ale ty będziesz spokojny, że nie będzie z cukru.

Comment

• majkel77
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.12
          • 39

brew napisał(a)
          Jeśli obawiasz się cukru możesz nie dopełniać fermentora do 20 litrów i uzyskać tej samej gęstości brzeczkę w mniejszej objętości. Wyjdzie mniej piwa ale ty będziesz spokojny, że nie będzie z cukru.
          nie będzie cukru-zdobyłem drogą zakupu słód i teraz piwko bedzie ze składników najwyższej jakości

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
            ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
            darekd
            Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

Ekstr. 15%
            Alk. 6,0%

Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
            Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
            2025-01-22, 22:57
          • darekd
            Opillia, Rizdwiane
            darekd
            Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii

12% ekstr.
            4,8 % alk.
            12 IBU

Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
            Piana - wysoka, trwała,...
            2025-01-02, 23:50
          • SupeR_PiwosZ
            Kamionka, (Czarnków) Pilsner Premium
            SupeR_PiwosZ
            Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)

Piwo jasne, pasteryzowane.

Ekstrakt: brak informacji.
            Alk.: 5,6% obj.

Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
            Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...
            2024-12-31, 21:45
          • darekd
            Van Pur, Dubbel
            darekd
            Van Pur poszedł w "Belgię" Uwarzyli Blonda, Dubbla i Tripla.

Tu jest Blond:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...van-pur-blonde

Na ecie informacja "Belgian Ardennes yeast", w składzie jest cukier kandyzowany i mniej...
            2024-05-15, 23:43
          • Petitpierre
            Van Honsebrouck, Filou
            Petitpierre
            Piwo najpierw było warzone tylko dla belgijskiego Aldi, potem browar wypuścił je samodzielnie. Zdążyli już mieć sprawę w sądzie z Duvel'em, że etykietka w podobnych kolorach itd, ale sąd nie dopatrzył się, że klient się pomyli. Filou to łobuz, nicpoń, urwis i pewnie takie ma być. Słód...
            2023-01-08, 12:48
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...