Słód vs cukier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • majkel77
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.12
    • 39

    Słód vs cukier

    Wiem że cukier nie jest pożądanym dodatkiem, ale w wyniku roztargnienia nie zaopatrzyłem się w dostateczną ilość słodu, czy mogę zastosować miesznkę słód-cukier, czy raczej dać spokój i użyć samego cukru? Dodam że chodzi o pierwszą warkę od której zależy moja przyszłośc...
    A jeśli chodzi o cukier z punktu widzenia piwowara-są lepsze i gorsze (mam na myśli te popularne, z lokalnych cukrowni), czy po prostu biały kryształ dla takiego piwnego młokosa wystarczy?
  • Kemp
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.03
    • 357

    #2
    Nie szalej z tym cukrem, ale większego grzechu nie popełnisz jeżeli dodatek będzie w granicach 20 % całego zasypu. Do przeliczenia możesz wziąźć wskaźnik na tzw. słód umowny : 1 kg cukru = 1,3 kg słodu umownego.
    Kemp

    Comment

    • Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

      #3
      Do naszego pierwszego piwka (z gotowca) dodaliśmy 0,5 objętości puszki ekstraktu słodowego jasnego i 0,5 kg cukru. Nie tylko nic się nie stało, ale teraz, gdy piwko ma już ponad sześć miesięcy - smakuje naprawdę bardzo dobrze.

      Comment

      • brew
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.12
        • 159

        #4
        Jeśli obawiasz się cukru możesz nie dopełniać fermentora do 20 litrów i uzyskać tej samej gęstości brzeczkę w mniejszej objętości. Wyjdzie mniej piwa ale ty będziesz spokojny, że nie będzie z cukru.

        Comment

        • majkel77
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.12
          • 39

          #5
          brew napisał(a)
          Jeśli obawiasz się cukru możesz nie dopełniać fermentora do 20 litrów i uzyskać tej samej gęstości brzeczkę w mniejszej objętości. Wyjdzie mniej piwa ale ty będziesz spokojny, że nie będzie z cukru.
          nie będzie cukru-zdobyłem drogą zakupu słód i teraz piwko bedzie ze składników najwyższej jakości

          Comment

          Przetwarzanie...
          X