Filtracja chmielu w granulkach ??

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pandrakula
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.11
    • 11

    #16
    / My tak sobie plotkujemy, a z tego wszystkiego zapomniałem odpowiedzieć. Wprawdzie wiele już powiedziano, ale wtrące i ja swoje parę groszy: /

    Dziękuję za bardzo dokładną odpowiedz
    Rzeczywiście piwko się wyklarowało , jutro spuszczam do balonu
    A na kolor nie narzekam , nawet całkiem przyjemny
    Pozdrawiam
    WD

    Comment

    • pandrakula
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2003.11
      • 11

      #17
      / My tak sobie plotkujemy, a z tego wszystkiego zapomniałem odpowiedzieć. Wprawdzie wiele już powiedziano, ale wtrące i ja swoje parę groszy: /

      Dziękuję za bardzo dokładną odpowiedz
      Rzeczywiście piwko się wyklarowało , jutro spuszczam do balonu
      A na kolor nie narzekam , nawet całkiem przyjemny
      Pozdrawiam
      WD

      Comment

      • Archer
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.09
        • 217

        #18
        Zauważyłem, że chmiel granulowany powoduje dużo gęstszą, obfitszą pianę, niż tę przy użyciu suszonych szyszek....

        Comment

        • oryks
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.01
          • 297

          #19
          Jak dla mnie to trochę "czary mary".
          Może te warki z lepszą pianą mają jakiś inny wspólny mianownik ?

          Comment

          • crizz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.02
            • 1255

            #20
            Może drobinki chmielu unoszą się w piwie i po otwarciu butelki stanowią centra okluzji dla rozpuszczonego w nim CO2 - gaz na nich się wydziela, tworząc pęcherzyki, dużo pęcherzyków...

            Comment

            • slado
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.07
              • 1072

              #21
              Coś w tym chyba jest. Potwierdzam wcześniejsze spostrzeżenia.
              Na granulkach jakby lepiej się pieni i bąbelkuje.

              Comment

              • CarlBerg
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.09
                • 968

                #22
                Macie Koledzy jakieś udziały w produkcji i sprzedaży granulatu ?

                Z moich skromnych doświadczeń wynika, że piwo prawidłowo uwarzone będzie pięknie się pieniło niezależnie od tego, czy użyliśmy granulek czy szyszek.
                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                Comment

                • mjp
                  † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                  • 2004.02
                  • 954

                  #23
                  crizz napisał(a)
                  A czym to zapinasz? Super pomysł - napiszę o tym sprzęcie do działu BA.
                  Podglądnąłem taki zaparzacz u Carlberga i też miałem problem z zapinaniem. Najpierw skręcałem drutem, ale trudno się dodawało chmielu. Teraz zrobiłem tak:
                  Podgiąłem rączki w sitkach tak żeby zarówno sitka jak i długie części rączek przylegały do siebie. W Castoramie kupiłem takie śmieszne zaciski - pręt wygięty w kształt U, nagwintowany na końcach. Na to się nakłada poprzeczkę tak ukształtowaną, że tworzy wewnątrz kształt O i nakręca nakrętki (wszystko było w komplecie za kilka złotych). Używam trzech takich. Dwa możliwie blizko sitek i jeden na końcu rączki, Trzyma świetnie, sitka się nie rozjeżdżają, a dodanie chmielu, to poluzowanie 6 nakrętek i przesunięcie zapinek. W zaparzaczu z dwóch sitek o średnicy 20 cm mieści się 100g chmielu Lubelskiego (Magnum ma jakby mniejszą objętość 50g Magnum + 40 g Lubelskiego zajęło 1/3 tej objętości co 100 g Lubelskiego). Zdjęć na razie nie podeślę, bo nie dysponuję aparatem cyfrowym, a skanowanie tradycyjnych materiałow jakoś mi się nie uśmiecha. No chyba, że znajdzie się sponsor i mi cyfraka zafunduje....
                  Pozdrawiam
                  Maciek
                  Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

                  Comment

                  • pawcio1
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2003.03
                    • 363

                    #24
                    crizz napisał(a)
                    A czym to zapinasz? Super pomysł - napiszę o tym sprzęcie do działu BA.

                    IMO dużo lepszy efekt daje włożenie szyszek do woreczka używanego przy wyciskaniu owoców.Kupić można w Biowinie.Koszt 20 zł.
                    Zawiązujesz u góry i przywiązujesz sznurek czy nitke do ucha gara.
                    Coś jak "bukiet garnie" w gotowaniu.
                    Po nachmieleniu poprostu wyjmujesz i odsączasz.Finito.

                    Comment

                    • lukuj
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2003.07
                      • 320

                      #25
                      Odp: Filtracja chmielu w granulkach ??

                      pandrakula napisał(a)
                      Witam forumowiczów
                      Popełniłem wczoraj 2 warkę
                      Była to " skrzynka fulla " z Browamatora
                      W zestawie przysłano chmiel w granulkach
                      MATKO JAK TO FILTROWAĆ ????
                      Wykonałem miedziany " wkład filtracyjny " wg. pomysłu kolegi Lukuja , dodatkowo uszyłem z bawełnianej szmatki coś na kształt opończy.
                      Faktycznie, tego rodzaju filtr służy do filtracji zacieru. Brzeczka po gotowaniu z chmielem i szybkim ochłodzeniu powinna odstać - wówczas wystarczy zlać nachmieloną brzeczkę znad osadu. Ponieważ w osadzie jest 60% brzeczki, przymierzam się do jego odfiltrowania poprzez młóto - na razie mi się nie chce Wolę w trakcie gotowania czyścić filtr do zacieru. Na małą skalę wydajność nie jest moim priorytetem.

                      pandrakula napisał(a)
                      Witam forumowiczów
                      To co otrzymałem jest totalnie mętne , czy po ustaniu fermentacji wyklaruje się ???
                      Wyklaruje się, ale niepotrzebnie może oblepić i osłabić drożdże - patrz uprzednia dekantacja

                      pandrakula napisał(a)

                      Ponadto brzeczka jest koloru bardzo ciemno bursztynowego . Wydawało mi się że "skrzynka fulla " powinna być dużo jaśniejsza ? Pierwszą warkę popełniłem z brewkita " Ciemne " browamatora i tamto piwo było podobnego koloru ?

                      Pozdrawiam WD
                      Piwka podczas fermentacji nieco jaśnieją (również w zależności od ilości dolanej wody )
                      Pozdrawiam,
                      KETTLER brewery
                      www.lukuj.republika.pl

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X