Proszę o uświadomienie-który z ww. ekstraktów służy zastąpieniu cukru-pszeniczny czy słodowy-zamówiłem w browamtorze brew-kita "browamator pszeniczne"1,8kg, ekstrakt pszeniczny 1,25kg i ekstrakt słodowy w proszku 200g-czy ten zestaw jest "prawidłowy" do zrobienia piwa bez użycia cukru?
ekstrakt słodowy jęczmienny czy pszeniczny??
Collapse
X
-
Jak najbardziej.
Ekstrakt słodowy może być jęczmienny lub pszeniczny (w zasadzie pszeniczno jeczmienny) w zależności z czego jest zrobiony. Ekstrakt suchy sproszkowany jest zawsze jeczmienny.
W zależności od tego jakie piwo chcesz uzyskać, w jakiej proporcji słodów jeczmiennego do pszenicznego takich ekstraktów używasz. -
Odp: ekstrakt słodowy czy pszeniczny??
majkel77 napisał
Proszę o uświadomienie - który z ww. ekstraktów służy zastąpieniu cukru - pszeniczny czy słodowy...Comment
-
Odp: Odp: ekstrakt słodowy czy pszeniczny??
Krzysiu napisał(a)
Mogę się tylko domyślać, że pytanie miało brzmieć: pszeniczny czy jęczmienny. Odpowiedź - wszystko jedno. Najczęściej stosuje się suchy, ale dlatego, że jest w najmniejszych opakowaniach.Ostatnia zmiana dokonana przez majkel77; 2004-01-08, 17:27.Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć!
Na wstępie zaznaczę że nie mam doświadczenia w warzeniu piwa. Zamawiam dopiero swój pierwszy set i nurtuje mnie jedna rzecz. Sporo w internecie znalazłem informacji na temat tego, że lepiej jest używać ekstraktu słodowego zamiast cukru czy glukozy, ponieważ uzyskuje się lepszy...-
Channel: Surowce
-
-
Weizen Bock (Obibocka miał/ma Wrężel, ale majowego)
Pszeniczny koźlak dodatkowo ze słodem żytnim
18% ekstr., 7,2% alk.
Aromat - słodowy, trochę szorstki (żyto?), trochę kwaskowych owoców, lekka korzenność. Potem ciut miodu i minimalnie rozpuszczalnik...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Piwo do nabycia w Dino. Cena 2,99zł za puszkę. Alkohol 5%, kod LG, pełen skład podany: woda, słód jęczmienny, jęczmień browarny, chmiel, ekstrakt chmielu. Barwa złota, piana niezła, gęsta. Lacing dobry, kufel oblepiony. Zapach kartonowo-słodowy. Smak słodowo-goryczkowy. Całkiem niezłe....
-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-01-08, 13:30 -
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Bazooka - DŁUGA - filtr do chmielin - gwint zewnetrzny 1/2 cala
- Akcesoria
Kapturek aluminiowy złoty - 34x90 - 20 szt.
- Akcesoria
Uszczelka do pojemnika fermentacyjnego
- Anglojęzyczna
...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2020-01-13, 09:50 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment