Proszę o uświadomienie-który z ww. ekstraktów służy zastąpieniu cukru-pszeniczny czy słodowy-zamówiłem w browamtorze brew-kita "browamator pszeniczne"1,8kg, ekstrakt pszeniczny 1,25kg i ekstrakt słodowy w proszku 200g-czy ten zestaw jest "prawidłowy" do zrobienia piwa bez użycia cukru?
ekstrakt słodowy jęczmienny czy pszeniczny??
Collapse
X
-
Jak najbardziej.
Ekstrakt słodowy może być jęczmienny lub pszeniczny (w zasadzie pszeniczno jeczmienny) w zależności z czego jest zrobiony. Ekstrakt suchy sproszkowany jest zawsze jeczmienny.
W zależności od tego jakie piwo chcesz uzyskać, w jakiej proporcji słodów jeczmiennego do pszenicznego takich ekstraktów używasz.
-
-
Odp: ekstrakt słodowy czy pszeniczny??
majkel77 napisał
Proszę o uświadomienie - który z ww. ekstraktów służy zastąpieniu cukru - pszeniczny czy słodowy...
Comment
-
-
Odp: Odp: ekstrakt słodowy czy pszeniczny??
Krzysiu napisał(a)
Mogę się tylko domyślać, że pytanie miało brzmieć: pszeniczny czy jęczmienny. Odpowiedź - wszystko jedno. Najczęściej stosuje się suchy, ale dlatego, że jest w najmniejszych opakowaniach.Last edited by majkel77; 2004-01-08, 17:27.
Comment
-
Comment