Witam
Przygotowuję sie do warzenia piwa przenicznego.Mam jednak pytanie do forumowiczów. Czy do tego piwa potrzebne są specjlne drożdże?
Czy jest jakaś różnica w zastosowaniu ekstraktu przenicznego i słodu?
Oto przepis według, którego chę warzyć to piwo.
5 kg słodu (poproszone z małego browaru w pobliżu)
30 g chmielu (również z browaru)
pół słoika (200 ml) drożdży (poproszony z browaru)
garnek (objętość przynajmniej 15 litrów)
wiadro plastykowe z pokrywką (objętość 25 litrów)
przynajmniej dwie pieluszki (czyste...)
dziesięć klamerek do bielizny
termometr
łyżka wazowa
duży warząchew
młynek kawowy
1,5 m plastikowego węża z zaciskiem
butelka Cloroxu (nie perfumowany)
cukier
dosyć dużo pustych butelek typu "Grolsch" lub "Fischer" (Czy to sprawi prawdziwym piwoszowi dużą trudność, wypróżniać dwie skrzynki piwa?)
dobra woda (warszawska woda na przykład nie nadaje się do warzenia, ja wolę używać wody ze studni oligoceńskiej)
sprawny piec kuchenny
zezwolenie (a jeszcze lepiej pomoc) współmałżonki do używania kuchni przez cały dzień
Prosze o pomoc
Przygotowuję sie do warzenia piwa przenicznego.Mam jednak pytanie do forumowiczów. Czy do tego piwa potrzebne są specjlne drożdże?
Czy jest jakaś różnica w zastosowaniu ekstraktu przenicznego i słodu?
Oto przepis według, którego chę warzyć to piwo.
5 kg słodu (poproszone z małego browaru w pobliżu)
30 g chmielu (również z browaru)
pół słoika (200 ml) drożdży (poproszony z browaru)
garnek (objętość przynajmniej 15 litrów)
wiadro plastykowe z pokrywką (objętość 25 litrów)
przynajmniej dwie pieluszki (czyste...)
dziesięć klamerek do bielizny
termometr
łyżka wazowa
duży warząchew
młynek kawowy
1,5 m plastikowego węża z zaciskiem
butelka Cloroxu (nie perfumowany)
cukier
dosyć dużo pustych butelek typu "Grolsch" lub "Fischer" (Czy to sprawi prawdziwym piwoszowi dużą trudność, wypróżniać dwie skrzynki piwa?)
dobra woda (warszawska woda na przykład nie nadaje się do warzenia, ja wolę używać wody ze studni oligoceńskiej)
sprawny piec kuchenny
zezwolenie (a jeszcze lepiej pomoc) współmałżonki do używania kuchni przez cały dzień
Prosze o pomoc
Comment