problem z cichą fermentacją

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mawas
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.02
    • 299

    #1

    problem z cichą fermentacją

    Czy do cichej fermentacji dodawać cokolwiek słodkiego?
    Jeżeli tak to co i w jakiej formie.
    Zawsze dodawałem roztwór cukru lub ekstrakt słodowy.
    Być może jest to zbyteczne więc bardzo proszę o Wasze opinie.
    http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!
  • Ka_Dar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.03
    • 248

    #2
    Odp: problem z cichą fermentacją

    Mawas napisał(a)
    Czy do cichej fermentacji dodawać cokolwiek słodkiego?
    Jeżeli tak to co i w jakiej formie.
    Nic nie dodawaj.
    Jak sama nazwa wskazuje, ta część fermentacji ma się odbyć spokojnie - cicho, bez dodawania "pobudzaczy" dla drożdży.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Cicha fermentacja ma sklarować piwo przed rozlewem, dodawanie czegokolwie zaburza ten proces, bo wznawia fermentację burzliwą.

      Comment

      • majkel77
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.12
        • 39

        #4
        Krzysiu napisał(a)
        Cicha fermentacja ma sklarować piwo przed rozlewem, dodawanie czegokolwie zaburza ten proces, bo wznawia fermentację burzliwą.
        Czyli w uproszczeniu powinienem po prostu zlać zielone piwo znad osadu drożdżowego do drugiego fermetatora...a co jest sygnałem że fermentacja cicha się zakończyła i mogę juz zabrac się za butelkowanie?

        PS. Przepraszam za nekrofilię tzn. odkopywanie starych postów

        Comment

        • CarlBerg
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2003.09
          • 968

          #5
          Jak już wcześniej wspomniał Krzysiu - tzw. cicha fermentacja ma głównie na celu sklarowanie piwa. Nie ma żadnych konkretnych "sygnałów" oznaczających koniec cichej. Balling w zasadzie nie spada, chyba że ktoś za wcześnie zlał piwo z fermentacji burzliwej (co jest bez sensu). Tydzień lub dwa "cichej" w zupełności wystarczą, by drożdże zebrały się na dnie - a piwo było klarowne.

          Polecam też chmielenie "na zimno", czyli dodawanie do cichej fermentacji chmielu w wyparzonym woreczku lub chmielowych pigułek, dostępnych w sklepach internetowych.
          Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
          Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Nie ma wyraźnej granicy między fermentacją cichą a leżakowaniem - w warunkach domowych granicą umowną jest przelanie piwa do butelek lub beczki.

            Dodanie cukrów bąź ekstraktu słodowego do fermentacji cichej może mieć uzasadnienie w jednym tylko przypadku - jesli z jakichś powodów chcemy przerobić otrzymane piwo na mocniejsze. Jest to jednak praktycznie powrót do fermentacji głównej, po której należy powtórzyć fermentację cichą.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • woosaa
              Przyspieszona cicha
              woosaa
              Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
              2025-01-09, 16:18
            • Kamil97
              Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
              Kamil97
              Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
              W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
              2023-04-05, 16:59
            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 09:28
            • RomaNzRumunii
              Vienna lager bardzo wolną fermentacja
              RomaNzRumunii
              Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
              2022-01-25, 16:05
            • uszyniak13
              Potrzebna pomoc. burzliwa fermentacja
              uszyniak13
              Dzień dobry wszystkim.
              Z góry przepraszam, jeśli podobny temat był już poruszany ale potrzebuję szybkiej odpowiedzi.
              Podjąłem się wyzwania uwarzenia pierwszego piwa. Starałem się poczytać na forach jak to robić, oglądałem filmiki. Wiadomym jest, że stworzenie dobrego...
              2018-03-21, 16:39
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...