problem z cichą fermentacją

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mawas
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.02
    • 299

    #1

    problem z cichą fermentacją

    Czy do cichej fermentacji dodawać cokolwiek słodkiego?
    Jeżeli tak to co i w jakiej formie.
    Zawsze dodawałem roztwór cukru lub ekstrakt słodowy.
    Być może jest to zbyteczne więc bardzo proszę o Wasze opinie.
    http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!
  • Ka_Dar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.03
    • 248

    #2
    Odp: problem z cichą fermentacją

    Mawas napisał(a)
    Czy do cichej fermentacji dodawać cokolwiek słodkiego?
    Jeżeli tak to co i w jakiej formie.
    Nic nie dodawaj.
    Jak sama nazwa wskazuje, ta część fermentacji ma się odbyć spokojnie - cicho, bez dodawania "pobudzaczy" dla drożdży.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Cicha fermentacja ma sklarować piwo przed rozlewem, dodawanie czegokolwie zaburza ten proces, bo wznawia fermentację burzliwą.

      Comment

      • majkel77
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.12
        • 39

        #4
        Krzysiu napisał(a)
        Cicha fermentacja ma sklarować piwo przed rozlewem, dodawanie czegokolwie zaburza ten proces, bo wznawia fermentację burzliwą.
        Czyli w uproszczeniu powinienem po prostu zlać zielone piwo znad osadu drożdżowego do drugiego fermetatora...a co jest sygnałem że fermentacja cicha się zakończyła i mogę juz zabrac się za butelkowanie?

        PS. Przepraszam za nekrofilię tzn. odkopywanie starych postów

        Comment

        • CarlBerg
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2003.09
          • 968

          #5
          Jak już wcześniej wspomniał Krzysiu - tzw. cicha fermentacja ma głównie na celu sklarowanie piwa. Nie ma żadnych konkretnych "sygnałów" oznaczających koniec cichej. Balling w zasadzie nie spada, chyba że ktoś za wcześnie zlał piwo z fermentacji burzliwej (co jest bez sensu). Tydzień lub dwa "cichej" w zupełności wystarczą, by drożdże zebrały się na dnie - a piwo było klarowne.

          Polecam też chmielenie "na zimno", czyli dodawanie do cichej fermentacji chmielu w wyparzonym woreczku lub chmielowych pigułek, dostępnych w sklepach internetowych.
          Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
          Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Nie ma wyraźnej granicy między fermentacją cichą a leżakowaniem - w warunkach domowych granicą umowną jest przelanie piwa do butelek lub beczki.

            Dodanie cukrów bąź ekstraktu słodowego do fermentacji cichej może mieć uzasadnienie w jednym tylko przypadku - jesli z jakichś powodów chcemy przerobić otrzymane piwo na mocniejsze. Jest to jednak praktycznie powrót do fermentacji głównej, po której należy powtórzyć fermentację cichą.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • woosaa
              Przyspieszona cicha
              woosaa
              Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
              2025-01-09, 17:18
            • Kamil97
              Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
              Kamil97
              Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
              W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
              2023-04-05, 17:59
            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 10:28
            • RomaNzRumunii
              Vienna lager bardzo wolną fermentacja
              RomaNzRumunii
              Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
              2022-01-25, 17:05
            • darekd
              Fenetra (Clock), Pavillon
              darekd
              Wielki mam problem z tym piwem (w tytule wątku). Otóż w Potštejnie, gdzie Clock ma już dobrych parę lat swój browar jego właściciele zakupili historyczną fabrykę Fenetra i tam warzą nowe piwa pod nową marką. Chodzi o piwa kojarzące się z Belgią - saisony, spontaniczna fermentacja, itd....
              2022-02-17, 00:36
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...