problem z cichą fermentacją

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mawas
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.02
    • 299

    problem z cichą fermentacją

    Czy do cichej fermentacji dodawać cokolwiek słodkiego?
    Jeżeli tak to co i w jakiej formie.
    Zawsze dodawałem roztwór cukru lub ekstrakt słodowy.
    Być może jest to zbyteczne więc bardzo proszę o Wasze opinie.
    http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!
  • Ka_Dar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.03
    • 248

    #2
    Odp: problem z cichą fermentacją

    Mawas napisał(a)
    Czy do cichej fermentacji dodawać cokolwiek słodkiego?
    Jeżeli tak to co i w jakiej formie.
    Nic nie dodawaj.
    Jak sama nazwa wskazuje, ta część fermentacji ma się odbyć spokojnie - cicho, bez dodawania "pobudzaczy" dla drożdży.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Cicha fermentacja ma sklarować piwo przed rozlewem, dodawanie czegokolwie zaburza ten proces, bo wznawia fermentację burzliwą.

      Comment

      • majkel77
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.12
        • 39

        #4
        Krzysiu napisał(a)
        Cicha fermentacja ma sklarować piwo przed rozlewem, dodawanie czegokolwie zaburza ten proces, bo wznawia fermentację burzliwą.
        Czyli w uproszczeniu powinienem po prostu zlać zielone piwo znad osadu drożdżowego do drugiego fermetatora...a co jest sygnałem że fermentacja cicha się zakończyła i mogę juz zabrac się za butelkowanie?

        PS. Przepraszam za nekrofilię tzn. odkopywanie starych postów

        Comment

        • CarlBerg
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2003.09
          • 968

          #5
          Jak już wcześniej wspomniał Krzysiu - tzw. cicha fermentacja ma głównie na celu sklarowanie piwa. Nie ma żadnych konkretnych "sygnałów" oznaczających koniec cichej. Balling w zasadzie nie spada, chyba że ktoś za wcześnie zlał piwo z fermentacji burzliwej (co jest bez sensu). Tydzień lub dwa "cichej" w zupełności wystarczą, by drożdże zebrały się na dnie - a piwo było klarowne.

          Polecam też chmielenie "na zimno", czyli dodawanie do cichej fermentacji chmielu w wyparzonym woreczku lub chmielowych pigułek, dostępnych w sklepach internetowych.
          Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
          Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Nie ma wyraźnej granicy między fermentacją cichą a leżakowaniem - w warunkach domowych granicą umowną jest przelanie piwa do butelek lub beczki.

            Dodanie cukrów bąź ekstraktu słodowego do fermentacji cichej może mieć uzasadnienie w jednym tylko przypadku - jesli z jakichś powodów chcemy przerobić otrzymane piwo na mocniejsze. Jest to jednak praktycznie powrót do fermentacji głównej, po której należy powtórzyć fermentację cichą.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X