Pogwałciłem zasadę uBrowaru Slado stanowiącą, iż będzie warzone tylko pełne lub lekkie piwo.
Wczoraj nastawiłem ciemne, mocne. Dziś rano nie było, jak zwykle pianki w fermentorze
-----
3,60 kg słodu pilzeńskiego
0,15 kg słodu karmelowego ciemnego
Zacieranie - 62'C/40 minut potem 72'C/30 minut, podjazd do 80'C.
Wyszło mi:
- 1 litr brzeczki przedniej zapasteryzowane jako dodatek do nagazowania
- 12 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 15 'Blg
Chmielenie - goryczka 10 g przez 30 minut potem aromat 10 g przez kolejne 30 minut. Żadnych udziwnień.
Drożdży dałem tyle ile dodaję do nastawy 15-20 litrowej. I jak na razie nic.
Czy piwka mocniejsze wolniej ruszają?
Wczoraj nastawiłem ciemne, mocne. Dziś rano nie było, jak zwykle pianki w fermentorze

-----
3,60 kg słodu pilzeńskiego
0,15 kg słodu karmelowego ciemnego
Zacieranie - 62'C/40 minut potem 72'C/30 minut, podjazd do 80'C.
Wyszło mi:
- 1 litr brzeczki przedniej zapasteryzowane jako dodatek do nagazowania
- 12 litrów brzeczki nastawnej o gęstości 15 'Blg
Chmielenie - goryczka 10 g przez 30 minut potem aromat 10 g przez kolejne 30 minut. Żadnych udziwnień.
Drożdży dałem tyle ile dodaję do nastawy 15-20 litrowej. I jak na razie nic.
Czy piwka mocniejsze wolniej ruszają?
Comment