brak wtórnej fermentacji??

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #31
    lukuj napisał(a)
    Dyfuzję??? wspieram delikatnym zamieszaniem wyparzoną łychą.
    Ja też, o ile nie zapomnę - jak do tej pory na 5 warek w trzech przypadkach zapomniałam zamieszać, ale piwo jest równo nagazowane, zatem widocznie nie jest to niezbędne, sam strumień wylewający się z rurki robi wystarczające "zamieszanie"
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #32
      lukuj napisał(a)
      ... Dyfuzję??? wspieram delikatnym zamieszaniem wyparzoną łychą...
      Staram się unikać wsadzania czegokolwiek do młodego piwa, o ile jest to zbyteczne. Takie mieszanie jest zbyteczne, bo robi to strumień przelewanego piwa.

      Nie mieszam też drożdży w fermentującej brzeczce. Jesyne, na co sobie pozwalam, to zdjęcie z piany farfocli chmielowo - białkowych.

      Comment

      • Standarte
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.08
        • 467

        #33
        Ja również nie napowietrzam dodatkowo brzeczki. Podobnie jak Marusia, po prostu o tym zapominałem a z moich dotychczasowych doświadczeń wynika, że nie jest to konieczne.

        Comment

        • michalh
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.12
          • 284

          #34
          Borysko napisał(a)
          Zastanawiam się nad wprowadzaniem dodatkowo niewielkiej ilości drożdży bezpośrednio do butelki (np przy użyciu strzykawki). Podejrzewam, że przyspieszy to nagazowanie, a drożdże po miesiącu i tak utworzą bardzo zbitą warstewkę na dnie i nie będzie problemu z mętnieniem przy nalewaniu.
          Ja tak właśnie zrobiłem z dwoma warkami - dodałem drożdzy tych samych, co użyte do fermentacji. Nie zaszkodziło to piwu, jeszcze nie trafiłem na zepsute, a dodatkowe drożdże spowodowały szybkie nagazowanie - po około 10 dniach już było wystarczające. Tych drożdży było kilka razy mniej, niż osiada na dnie butelki po rozlewie bezpośrednio po fermentacji burzliwej, ale wystarczyło.
          Wlewałem po 1-2 ml gęstwy strzykawką do butelki.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Mar11111
            Początki z brewkitem...
            Mar11111
            Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
            ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
            2024-04-20, 14:46
          • dadek
            Rumunia, Timişoara, Strada Gheorghe Doja 12, Mayerhoff Brauerei
            dadek
            Pomimo szumnej nazwy zawiedzie się ten kto spodziewa się znaleźć tu browar. To po prostu nieduża knajpka w narożu starej stylowej kamienicy w odległości kilku minut jazdy tramwajem (3 przystanki) z głównego dworca kolejowego Timişoara Nord.
            Knajpka mieści zaledwie 5 niedużych stolików,...
            2023-11-01, 19:58
          • Darins
            Ile glukozy?
            Darins
            W instrukcji jest 110g na 20L, zostalo mi 19L, i teraz jak rozpuszcze glikoze w 1L wody, to wode tez wliczam czy tylko to piwo co zostalo, czyli 19L? Wtedy wychodzi 104,5g glukozy.
            2021-08-09, 12:13
          • darekd
            Przełom, Koziołek
            darekd
            Koźlak z Białowieży:

            https://browarprzelom.pl/

            Alk. 6,1%

            Niestety nie podali zaw. ekstr.

            Aromat - słodowy, po otwarciu karmel z czekoladą, po przelaniu do szkła ciastka kakaowe przechodzące w razowy chleb/pumpernikiel
            Piana - średnia, takaż...
            2024-11-19, 22:50
          • pietrus96
            Osad w butelkach
            pietrus96
            Cześć,
            dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
            2024-01-13, 20:24
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...