Co będzie gdy...?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • majkel77
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.12
    • 39

    Co będzie gdy...?

    ...użyję połowy zawartości brew-kita (połowa z 1,8 kg), małą puszkę słodu pszenicznego z browamatora i braki słodyczy uzupełnię cukrem (biały kryształ)-domyślam się że "fo-pa" będzie wielkie ale chcę na siłę zużyc tą małą puszkę słodu Jakie proporcje powinny być? Półkilowa puszka słodu i 20 dag cukru??
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #2
    Policz to tak:
    1 kg ekstraktu zawarty w 20 litrach daje brzeczkę 3,3 Blg, w 10 litrach da 6,6 Blg. Dalej wszystko już od Ciebie zależy
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • majkel77
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.12
      • 39

      #3
      kangurpl napisał(a)
      Policz to tak:
      1 kg ekstraktu zawarty w 20 litrach daje brzeczkę 3,3 Blg, w 10 litrach da 6,6 Blg. Dalej wszystko już od Ciebie zależy
      ja to biorę bardziej po chłopsku-czyli "wszystko na pół" tylko że nie mam wystarczającej ilosci słodu i muszę się posiłkować cukrem (zastosować mieszankę słodu pszenicznego w syropie i cukru

      Comment

      • mapajak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.12
        • 1187

        #4
        Co się tak uparłeś na ten cukier?
        A nie lepiej póść na jakość a nie ilość i uwarzyć po prostu mniej piwa a lepszego?
        Można również nie dadawać cukru a uwarzyć pełną 20 l warkę piwa lekkiego np. 7 lub 8 st. Blg. Za pół roku będzie idealne na ugaszenie pragnienia w letnie upały. Takie piwo warzyli kiedyś w Grodzisku Wlk.
        Miało 7,7 % e.w. Dziś, niestety, jest już tylko legendą.

        Comment

        • majkel77
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.12
          • 39

          #5
          mapajak napisał(a)
          Co się tak uparłeś na ten cukier?
          A.
          nie uparłem się tylko mam małą puszkę słodu pszenicznego do której chcę dokupić brew-kita i coś uwarzyć,
          poprzednią warkę zrobiłem z zerową zawartościć cukru, a w tej planowałem użyć cukru (dopełnić cukrem zbyt małą ilość słodu) dla sprawdzenia czy rzeczywiście ma taki wpływ na jakość piwa...

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Pewnie wyjdze ci jakieśc piwo. Alle nie nadmiernie oryginalne w smaku ...

            Comment

            • slado
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.07
              • 1072

              #7
              mapajak napisał(a)
              Co się tak uparłeś na ten cukier?
              --ciach--
              Jejku, dajcie mu tę szansę zrobić z cukrem!
              Będzie miał jeszcze jedno doświadczenie więcej.
              Uważam, że każdy musi się sam przekonać co, jak i z czego wychodzi.
              Syp Waszmość ten cukier. Ale tylko ten jeden raz.

              Comment

              • majkel77
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.12
                • 39

                #8
                Krzysiu napisał(a)
                Pewnie wyjdze ci jakieśc piwo. Alle nie nadmiernie oryginalne w smaku ...
                to wytłumaczcie lamerowi co będzie gdy uzyję brew-kita 1,8 kg z dodatkiem tylko i wyłącznie 0,5 kg słodu pszenicznego-jakie parametry uzyskam?

                Comment

                • Ka_Dar
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2003.03
                  • 248

                  #9
                  To zależy ile użyjesz wody do uwarzenia piwa.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Brew kit jest jęczmienny, jak rozumiem, i jest go nadal połowa. Więc sporządzając to w 10 litrach wody i fermentując drożdżami górnymi w niskiej temperaturze (15 stopni lub poniżej), i leżakując następnie poniżej 10 stopni, otrzymasz coś w rodzaju Koelscha o mocy wyjściowej 10 Blg lub nieco mniej. Jeżeli dasz cały brewkit, przy dziesięciu litrach wyjdzie ok. 16 Blg (można to wtedy nazwać umownie Weizenbockiem). Jeśli dasz 15 litrów wody i drożdże pszeniczne w temp. pokojowej, powinien wyjść mało charakterystyczny Weizen, ok. 12 Blg.

                    Comment

                    • majkel77
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.12
                      • 39

                      #11
                      Ka_Dar napisał(a)
                      To zależy ile użyjesz wody do uwarzenia piwa.
                      brewkit 1,8kg + 0,5 kg słód pszeniczny + 10litrów wody (te 10 litrów to woda wlana do fermentora, czy razem z tym co w kotle warzelniczym?) =???

                      wybaczcie, ale teorię warzelnictwa poznaje w praktyce

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #12
                        10 litrów wody ogółem. W końcu w czymś musisz te ekstrakty rozpuścić. I wyrażaj się precyzyjniej - ekstrakt to nie to samo, co słód.

                        Comment

                        • majkel77
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.12
                          • 39

                          #13
                          Krzysiu napisał(a)
                          10 litrów wody ogółem. W końcu w czymś musisz te ekstrakty rozpuścić. I wyrażaj się precyzyjniej - ekstrakt to nie to samo, co słód.
                          oczywiście miałem na myśli ekstrakt pszeniczny

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X