...użyję połowy zawartości brew-kita (połowa z 1,8 kg), małą puszkę słodu pszenicznego z browamatora i braki słodyczy uzupełnię cukrem (biały kryształ)-domyślam się że "fo-pa" będzie wielkie ale chcę na siłę zużyc tą małą puszkę słodu Jakie proporcje powinny być? Półkilowa puszka słodu i 20 dag cukru??
Co będzie gdy...?
Collapse
X
-
Policz to tak:
1 kg ekstraktu zawarty w 20 litrach daje brzeczkę 3,3 Blg, w 10 litrach da 6,6 Blg. Dalej wszystko już od Ciebie zależyŚwiat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
-
-
kangurpl napisał(a)
Policz to tak:
1 kg ekstraktu zawarty w 20 litrach daje brzeczkę 3,3 Blg, w 10 litrach da 6,6 Blg. Dalej wszystko już od Ciebie zależy
Comment
-
-
Co się tak uparłeś na ten cukier?
A nie lepiej póść na jakość a nie ilość i uwarzyć po prostu mniej piwa a lepszego?
Można również nie dadawać cukru a uwarzyć pełną 20 l warkę piwa lekkiego np. 7 lub 8 st. Blg. Za pół roku będzie idealne na ugaszenie pragnienia w letnie upały. Takie piwo warzyli kiedyś w Grodzisku Wlk.
Miało 7,7 % e.w. Dziś, niestety, jest już tylko legendą.
Comment
-
-
mapajak napisał(a)
Co się tak uparłeś na ten cukier?
A.
poprzednią warkę zrobiłem z zerową zawartościć cukru, a w tej planowałem użyć cukru (dopełnić cukrem zbyt małą ilość słodu) dla sprawdzenia czy rzeczywiście ma taki wpływ na jakość piwa...
Comment
-
-
mapajak napisał(a)
Co się tak uparłeś na ten cukier?
--ciach--
Będzie miał jeszcze jedno doświadczenie więcej.
Uważam, że każdy musi się sam przekonać co, jak i z czego wychodzi.
Syp Waszmość ten cukier. Ale tylko ten jeden raz.
Comment
-
-
Krzysiu napisał(a)
Pewnie wyjdze ci jakieśc piwo. Alle nie nadmiernie oryginalne w smaku ...
Comment
-
-
Brew kit jest jęczmienny, jak rozumiem, i jest go nadal połowa. Więc sporządzając to w 10 litrach wody i fermentując drożdżami górnymi w niskiej temperaturze (15 stopni lub poniżej), i leżakując następnie poniżej 10 stopni, otrzymasz coś w rodzaju Koelscha o mocy wyjściowej 10 Blg lub nieco mniej. Jeżeli dasz cały brewkit, przy dziesięciu litrach wyjdzie ok. 16 Blg (można to wtedy nazwać umownie Weizenbockiem). Jeśli dasz 15 litrów wody i drożdże pszeniczne w temp. pokojowej, powinien wyjść mało charakterystyczny Weizen, ok. 12 Blg.
Comment
-
-
Ka_Dar napisał(a)
To zależy ile użyjesz wody do uwarzenia piwa.
wybaczcie, ale teorię warzelnictwa poznaje w praktyce
Comment
-
Comment