Właśnie nabyłem gotowca John Bull Cider-niestety w komplecie jest instrukcja warzenia piwa! Czy ktoś wie jak się do tego zabrać? I tu mam kilka pytań:
1-Czy zamiast 1kg cukru można użyć np. glukozy?
2-Czy cydr trzeba zagotować i rozpuścić w nim cukier, czy można to zrobić bez gotowania?
3-Jak wykorzystać pożywkę dla drożdży? CZy zawartość torebki trzeba wsypać do nastawu?
4-Jak fermentować? W wiadrze czy gąsiorze-lub burzliwie w fermentorze a potem cichą w balonie?
5-Jak butelkować? Czy normalnie do butelek od piwa z dodatkiem cukru do refermentacji?
Dzięki za rady!
1-Czy zamiast 1kg cukru można użyć np. glukozy?
2-Czy cydr trzeba zagotować i rozpuścić w nim cukier, czy można to zrobić bez gotowania?
3-Jak wykorzystać pożywkę dla drożdży? CZy zawartość torebki trzeba wsypać do nastawu?
4-Jak fermentować? W wiadrze czy gąsiorze-lub burzliwie w fermentorze a potem cichą w balonie?
5-Jak butelkować? Czy normalnie do butelek od piwa z dodatkiem cukru do refermentacji?
Dzięki za rady!
Comment