Jak zrobić Cydr-John Bull?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pastor
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.04
    • 20

    Jak zrobić Cydr-John Bull?

    Właśnie nabyłem gotowca John Bull Cider-niestety w komplecie jest instrukcja warzenia piwa! Czy ktoś wie jak się do tego zabrać? I tu mam kilka pytań:
    1-Czy zamiast 1kg cukru można użyć np. glukozy?
    2-Czy cydr trzeba zagotować i rozpuścić w nim cukier, czy można to zrobić bez gotowania?
    3-Jak wykorzystać pożywkę dla drożdży? CZy zawartość torebki trzeba wsypać do nastawu?
    4-Jak fermentować? W wiadrze czy gąsiorze-lub burzliwie w fermentorze a potem cichą w balonie?
    5-Jak butelkować? Czy normalnie do butelek od piwa z dodatkiem cukru do refermentacji?
    Dzięki za rady!
  • dkrasnodebski
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 2316

    #2
    Możesz spokojnie dodać glukozy.
    Co do reszty pytań najlepiej jak zadzwonisz do Browamatora.
    017 276 14 11
    Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

    www.radoslawstolar.pl

    Comment

    • pastor
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.04
      • 20

      #3
      Wysłałem do nich maila ale "co dwie głowy to niejedna" Tu może dowiem się czegoś od ludzi którzy robili Ciderka a nie od sprzedawców...

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Odp: Jak zrobić Cydr-John Bull?

        pastor napisał
        Właśnie nabyłem gotowca John Bull Cider-niestety w komplecie jest instrukcja warzenia piwa! Czy ktoś wie jak się do tego zabrać?
        Instrukcję najlepiej przeczytać.
        pastor napisał
        I tu mam kilka pytań:
        1-Czy zamiast 1kg cukru można użyć np. glukozy?
        Można, ale wyjdzie 10 razy drożej. Chyba już lepiej dorzucić ekstraktu słodowego. tez drogo, ale za to piwniej.
        pastor napisał
        2-Czy cydr trzeba zagotować i rozpuścić w nim cukier, czy można to zrobić bez gotowania?
        Lepiej zagotować.
        pastor napisał
        3-Jak wykorzystać pożywkę dla drożdży? CZy zawartość torebki trzeba wsypać do nastawu?
        Wyrzucić do kibla.
        pastor napisał
        4-Jak fermentować? W wiadrze czy gąsiorze-lub burzliwie w fermentorze a potem cichą w balonie?
        W wiadrze. Cichą też w wiadrze, chyba, ze będzie potrzebne do następnej warki.
        pastor napisał
        5-Jak butelkować? Czy normalnie do butelek od piwa z dodatkiem cukru do refermentacji?
        normalnie.
        pastor napisał
        Dzięki za rady!
        Nie ma za co. Skrzynka piwa się należy. Nie cydru!

        Comment

        • pastor
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.04
          • 20

          #5
          Co do gotowania Cydru to pogrzebałem troche w necie i znalazłem coś takiego: "You can either dissolve the sugar in a small quantity of juice and add to the bulk of the juice, or if very fine (caster) sugar is used, stir it directly into the bulk of the juice. DO not heat the juice or you will get a cooked apple flavour which will ruin your cider" To znaczy by pod żadnym pozorem nie gotować cydru gdyż uzyska się posmak gotowanych jabłek co zniszczy wasz cydr" tak samo nie wydaje mi się by dodawać ekstrakt jęczmienny do "jabłecznika"-nie bardzo mogę sobie wyobrazić "piwny cydr"...
          Last edited by pastor; 2004-01-29, 02:30.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Albo chcesz naszej rady, albo nie ...

            Bierzesz gotowca i gotujesz go, albo nie gotujesz. Ryzyko jest po Twojej stronie.

            Comment

            • pastor
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.04
              • 20

              #7
              I jeszcze jedno...
              Instrukcję najlepiej przeczytać.
              Jeśli to żart to ok, ale jeśli nie to wątek dotyczy tego iż właśnie nie było instrukcji do cudru w zestawie John Bull!!!
              Last edited by pastor; 2004-01-29, 02:35.

              Comment

              • pastor
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.04
                • 20

                #8
                Z całym szacunkiem Krzysiu ale jeśli komuś radzisz to sprawdź pewne fakty oraz nie wypowiadaj się za całe forum, chyba że takie pisanie ma tylko na celu "nabicie sobie posta"...

                Comment

                • Wesoly
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2003.10
                  • 371

                  #9
                  Kilka przepisow na cydry znajdziesz na tym forum winiarskim.
                  Teoretycznie cydr robi się bez dodatku cukru z samego soku jabłkowego, oczywiście w żadnym przypadku gotowanego.
                  Pozdrawiam, Wesoły

                  Comment

                  • pjenknik
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.08
                    • 3388

                    #10
                    pastor napisał(a)
                    I jeszcze jedno...
                    Jeśli to żart to ok, ale jeśli nie to wątek dotyczy tego iż właśnie nie było instrukcji do cudru w zestawie John Bull!!!
                    Ale z tego co zrozumiałem była instrukcja uniwersalna lub do piwa? Technologia wyrobu cydru z gotowca niczym nie różni sie od wyrobu piwa z gotowca. I raczej we wszystkich znanych mi przepisach na cydr jest cukier.
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Comment

                    • pastor
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.04
                      • 20

                      #11
                      Zgadza się-była instrukcja warzenia piwa, ale cydr czy z gotowca czy nie to jednak nie piwo i importer powinien zadbać o stosowne tłumaczenie! W komplecie dla scisłości nie było orginalnej angielskiej instrukcji do piwa (co wyjaśniało by to że jest jak jest i już...) tylko tłumaczenie polskiego dystrybutora-do piwa... Może technologia jest podobna ale w zestawie jest np odżywka a w instrukcji do piwa nie ma o tym słowa! Więc musi być to pomyłka.

                      Comment

                      • Ka_Dar
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.03
                        • 248

                        #12
                        W pierwszej odpowiedzi na Twoje pytania, dkrasnodebski napisał gdzie uzyskasz najpełniejszą odpowiedź. Skorzystałeś z tej porady?
                        Oj! Chyba posty sobie nabijasz!

                        Comment

                        • pastor
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.04
                          • 20

                          #13
                          Dostałem już odpowiedź od firmy Browamator-napisali że sami są zdziwieni tym że firma która dostarcza ekstrakty John Bull popełniła ten błąd i mają udzielić odp jak tylko się czegoś dowiedzą I nabiłem sobie posta!
                          Last edited by pastor; 2004-01-29, 17:59.

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #14
                            Odp: Jak zrobić Cydr-John Bull?

                            Nie wypowiadam się za całe forum, tylko za siebie. Chciałeś rady, to udzieliłem. Rady mają to do siebie, że nie musisz ich brać pod uwagę.

                            Co do sprawdzania faktów - napisałeś tak:
                            pastor napisał
                            ... niestety w komplecie jest instrukcja warzenia piwa!
                            Skoro jest to gotowiec, wypada zastosować się do zamieszczonej instrukcji. Chyba że chodzi tobie o inne fakty, a ja nie wiem, które konkretnie.

                            Na przyszłość napisz, że nie chcesz MOICH rad, a na pewno wtedy nie będę nabijał postów.

                            Comment

                            • pastor
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.04
                              • 20

                              #15
                              Krzysiu-nie chodzi o to że nie chcę twoich rad tylko o to że jeśli już są to warto by cos wnosiły! W trakcie dyskusji włączył się do niej Wesoly który chyba miał coś doczynienia z domowym winiarstwem i napisał coś co potwierdza się na stronach o domowym cydrze-by pod żadnym pozorem nie gotować jabłkowego soku! Wiesz jak ktoś ma na forum ponad 4000 postów to jest pewnym autorytetem, a takimi niesprawdzonymi informacjami można komuś zaszkodzić... Co do instrukcji to-fakt napisałem że jest od piwa ale pisałem także że jest to pomyłka. Przepis jest do piwa i nijak się ma do cydru i tego zestawu bo nie opisuje np. sposobu wykorzystania pożywki. Pozdrawiam i chętnie przeczytam twoje rady o wyrobie... domowego piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X