Czy jest jakaś dostrzegalna różnica między jodyną taką z apteki za 1zł, a wskaźnikiem skrobi dostępnym w pewnym sklepie wysyłkowym??
Jodyna czy Jodowy Wskaźnik Skrobi
Collapse
X
-
Apteczna jodyna jest alkoholowym (etanolowym) roztworem jodu.
Alkoholowym, bo sam jod źle rozpuszcza się w wodzie.
Od biedy do próby jodowej można użyć jodyny ale istnieje możliwość, że po dodaniu próbki zacieru z jodyny wytrąci się jod. Ponieważ pierwiastkowy jod jest barwny - ciemnofioletowy, istnieje niebezpieczeństwo "zaciemnienia" wyniku testu.
W każdym razie, w żadnym browarze do wykonania testu jodowego nie używa się jodyny!O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
Ja używam jodyny aptecznej i wydaje mi się ,iż do badań zacieru w domu wystarczy. Ma dwie zalety, jest bardzo tani i bardzo łatwo go dostać. Prawde mówiąc nie wiem gdzie szukać w trójmieście innych preparatów.Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2004-02-01, 16:19."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
Related Topics
Collapse
-
Sprzedam zestaw na start, większość sprzętu z zestawu startowego z Twojego Browaru, historia: 3 warki.1. Fermantator z kranikiem 33 l
2. Fermentator z rurką 33l
3. Aerometr
4. Łyga
5. Środek do dezynfekcji ok. 50 % opakowania
6. Filtrator z oplotu
7. Jodowy...3 Photos-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
2022-05-23, 19:49 -
-
Witam,
W sobotę przebrnąłem przez pierwsze zacieranie. Wybrałem zestaw surowców z BA - Pale Ale 12 Blg - 20 litrów . W instrukcji jest napisane żeby zacierać infuzyjnie w temp. 67-68 stC do negatywnego wyniku próby jodowej. Zacząłem wsypywanie słodu do wody od temp. 70stC...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Piwo dla słodziaków Piña Colada IPA
Zawartość alko 7.0%
Piana - na dłużej cienka, pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony blady żółto jasno pomarańczowy
Aromat - słodko... kokos i cytrusy.
Smak - słodkawe...-
Channel: Anglia
-
-
Wskaźnik skrobi zamarzł mi w transporcie od BA, czy ma to jakiś wpływ na jego jakość / właściwości?
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć,
Sprzedam sprzęt domowy:
18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...-
Channel: Targowisko piwowarskie
2023-07-27, 18:05 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment