Jodyna czy Jodowy Wskaźnik Skrobi

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    Jodyna czy Jodowy Wskaźnik Skrobi

    Czy jest jakaś dostrzegalna różnica między jodyną taką z apteki za 1zł, a wskaźnikiem skrobi dostępnym w pewnym sklepie wysyłkowym??
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Głównie cena. Skład chemiczny to już chyba nie.

    Comment

    • Czes
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.06
      • 752

      #3
      Apteczna jodyna jest alkoholowym (etanolowym) roztworem jodu.
      Alkoholowym, bo sam jod źle rozpuszcza się w wodzie.
      Od biedy do próby jodowej można użyć jodyny ale istnieje możliwość, że po dodaniu próbki zacieru z jodyny wytrąci się jod. Ponieważ pierwiastkowy jod jest barwny - ciemnofioletowy, istnieje niebezpieczeństwo "zaciemnienia" wyniku testu.
      W każdym razie, w żadnym browarze do wykonania testu jodowego nie używa się jodyny!
      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #4
        Ja używam jodyny aptecznej i wydaje mi się ,iż do badań zacieru w domu wystarczy. Ma dwie zalety, jest bardzo tani i bardzo łatwo go dostać. Prawde mówiąc nie wiem gdzie szukać w trójmieście innych preparatów.
        Last edited by Makaron; 2004-02-01, 16:19.
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        Przetwarzanie...
        X