Piwo z Browamatora - temperatura leżakowania?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mario123
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.01
    • 250

    #1

    Piwo z Browamatora - temperatura leżakowania?

    Uwarzyłem ostatnio różne piwa z zestawów Browamator (takie jak Skrzynka Fulla, Prawdziwe Ciemne, Prawdziwe Ale). Z instrukcji wynika, że piwo w butelkach powinno leżakować w temperaturze 12-18 stopni. Zorientowałem się dzisiaj, że w mojej piwniczce, gdzie piwo leżakuje już od 1 do 3 tygodni (w zaleznosci od warki), temperatura wynosi około 9 stopni (o godz. 15-tej).
    Martwie sie, czy w tej temperaturze drożdże mogą jeszcze pracować i czy jeszcze żyją, tym bardziej, że w nocy temperatura może spadać o kilka stopni niżej?
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #2
    Mam podobną sytuację. Podczas minionych mrozów temperatura spadła w piwnicy poniżej 10 'C. Jednak kontrolna degustacja młodzika wykazała, że pojawiło się nagazowanie. Znaczyć może to tyle, że jednak nie jest tak źle z tą temperaturą. Drożdże Danstar Windsor górnej fermentacji.

    Comment

    • mario123
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.01
      • 250

      #3
      Dzięki za odpowiedz!
      Wszystkie swoje warki po zabutelkowaniu trzymalem około tygodnia w kuchni (temp. 20-21 C) i potem przenosiłem do zimnej piwnicy. Więc pewnie zdążyło sie nagazować przez pierwsze dni. Jednak martwie się, że drożdże nie pracują już nad składnikami piwa.

      Comment

      • mario123
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.01
        • 250

        #4
        Sprawdziłem, że nagazowanie jest OK, ale w smaku nie jest jeszcze optymalne. Mogłoby jeszcze poleżakować.

        Comment

        • CarlBerg
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2003.09
          • 968

          #5
          Oj mario123 ... Martwisz się i martwisz co chwila - daj tym piwom 3 miesiące i bedą wyśmienite, to nie piekarnia... Zamiast się martwić rób kolejne warki
          Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
          Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

          Comment

          • brew
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.12
            • 159

            #6
            W pelni popieram zdanie przedmowcy (CarlBerg'a). Czas jest wazniejszy niz kilka stopni Celcjusza.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Daray
              Brak wyraźniej fermentacji po 48h
              Daray
              Dzień dobry,

              W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

              Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
              2023-03-13, 20:01
            • bartek90
              Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
              bartek90
              Cześć wszystkim,
              jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
              Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
              2020-05-14, 12:41
            • RomaNzRumunii
              Kolsch temperatura fermentacji
              RomaNzRumunii
              Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
              2023-11-25, 21:07
            • XboXC
              Temperatura fermentacji i leżakowania
              XboXC
              Witam.
              Mam taki dylemat. Dopiero zaczynam "przygode" z piwem domowym, ale od samego poczatku szukam odpowiedzi na pare pytan (a w zasadzie porady):
              Mieszkam w bloku. Do dyspozycji mam dwa pomieszczenia:
              dom - temperatura ok 22st.
              piwnica - temperatura 15st.
              ...
              2017-02-02, 13:33
            • wirdar1
              Brewkit Czech Pils
              wirdar1
              Witam
              To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
              Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
              13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
              2023-03-21, 15:51
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...