Zacieranie a moc płytki elektrycznej.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Warek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.12
    • 127

    Zacieranie a moc płytki elektrycznej.

    Witam

    Zamierzam zacierać, w tym celu zakupiłem 29L gar emaliowany (78zl w Marko).
    Na piecu mam płytke elektryczną o mocy 1500W, czy to wystarczy do zacierania i gotowania brzeczki (5kg słodu) ?
    Czy ktoś ma taki zestaw w eksploatacji ?

    Bede chyba też zamawiał taki termometr:

    Czy macie jakieś zastrzeżenia do tego termometru, oprócz tego, że jest na baterie ?
    http://www.mafoto.pl/
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #2
    Trochę mała moc jak na taki gar. Ale to cienkościenne naczynie może da się mimo wszystko podgrzać. Zanim zaczniesz zacierać, spróbuj zagotować 25 litrów wody. Jak się zagotuje to będzie OK.
    Termomert mi się podoba, nawet niedrogo skosztuje...
    Powodzenia w aukcji !

    Comment

    • kangurpl
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.03
      • 2660

      #3
      Z pewnością wystarczy, przecież instalacja elektryczna w mieszkaniu ma swoją wytrzymałość. Standardowo do 2000 W. A grubość garnka nie ma znaczenia dla faktu czy zawartość się podgrzeje. Istnieje tylko niebezpieczeństwo przypalenia zawartości - trzeba mieszać.
      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

      Comment

      • burar
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.09
        • 238

        #4
        Największą niedogodnością przy zacieraniu na płycie ceramicznej lub innej grzewczej jest średnica elementu grzejnego, która zazwyczaj maksymalnie wynosi 16 cm. Garnek na 25 litrów ma zaś ok. 38 cm średnicy. Tak więc temperatura w trakcie zacierania rozkłada się bardzo nierównomiernie, co wymusza praktycznie ciągłe mieszanie, a to jak wiadomo niezbyt korzystnie wpływa na smak piwa.
        Ja po kilku eksperymentach z zacieraniem zakupiłem używany taboret grzewczy o mocy 6 KW (zasilanie siłą) i średnicy płyty grzewczej 50 cm. Rozwiązuje to idealnie szybkie przechodzenie do poszczególnych przerw. Jest oczywiście kilka wad takiego rozwiązania:
        - zasilanie 380 V
        - taboret jest ciężki (40 kg) i zajmuje sporo miejsca (trzymam go w garażu)
        - spora bezwładność cieplna płyty (nawet po wyłączeniu zasilania nadal wydziela b.dużo ciepła i trzeba zdejmować garnek)
        - dodatkowy koszt (ja zapłaciłem 300 zł)

        Niewątpliwą zaletą natomiast jest to, że na takim urządzeniu można używać gara o pojemności 50 litrów bez obaw o wytrzymałość kuchni.
        Grodziski Browar Domowy

        Comment

        • Warek
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.12
          • 127

          #5
          Witam
          Płytki grzejne, standardowe mają następujace wymiary i moce:
          średnica 145mm moc 1000W lub 1500W
          średnica 180mm moc 1500W lub 2000W

          Gar 29L, który zakupilem, jest wyprodukowany w Olkuszu i ma średnice 36cm. Płytkę mam 1500W o średnicy 180mm (kosztowała 39zł)
          http://www.mafoto.pl/

          Comment

          • Warek
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.12
            • 127

            #6
            Witam

            Garnek fi 36cm z 24L wody, na płytce 1500W, bez przykrywki podgrzewa się godzinami.
            Mogłem kupić większy garnek (40cm - 40L), tak aby leżał też na drugiej płytce (mniejsza - 1kW).

            Termometr zakupiłem trochę inny niż planowałem (droższy), z sygnalizacją dzwiękową min. i max. temperatury.

            Zacieranko w niedziele, jak wymyśle coś do filtracji.
            http://www.mafoto.pl/

            Comment

            Przetwarzanie...
            X