Gotowanie "gotowca"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • majkel77
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.12
    • 39

    #1

    Gotowanie "gotowca"

    Mam pytanko: jak długo trzeba/powinno się gotować brewkita pszenicznego z Browamatora-czy wystarczy żeby się rozpuścił w kotle wraz z dodatkiem ekstraktu słodowego, czy trzeba go potem jeszcze pogrzać, a jesli tak to ile czasu i do jakiej temperatury? Pytam dlatego, że moją pierwszą warkę gotowałem tyle ile uważałem za stosowne, a w sumie nie wiem jak powinno być prawidłowo...

    Wątpliwości nabrałem, gdy osoby któe częstowałem zwróciły uwagę że piwo ma "dymny" posmak-pomyślałem wtedy, że być moze za długo gotowałem i cukry zawarte w słodzie zaczęły się karmeliwować...

    Kolejną warkę - "john bull extra strong lager" tylko rozpuściłem i "pogrzałem" i porównam za jakiś czas ze zdecydowanie dłużej gotowanym jasnym pszenicznym Browamatora...
  • mario123
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.01
    • 250

    #2
    Odp: Gotowanie "gotowca"

    Uwarzyłem ostatnio tego pszeniczniaka. O ile dobrze pamietam, gotowałem około 15 minut. Myslę, że wyszło trochę za mało nachmielone. Jak będę warzył jeszcze raz, to go dochmielę.

    Comment

    • sulfur
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 95

      #3
      Tych nachmielonych gotowców wogóle nie trzeba gotować. Wystarczy rozpuścić w wodzie, a podgrzanie najwyżej to ułatwia.
      Posmak "dymny" mógł powstać na wskutek przypalenia brzeczki (nawet niewielkiego), zdarzyło mi się to raz gdy wlewałem ekstrakt do zbyt rozgrzanej wody w kotle
      Dopiero w przypadku gdy chcesz dochmielić szyszkami lub granulatem wtedy należaloby pogotować ok. 1 godz. ciągle mieszając. (warto sobie zostawić ok. 1/3 porcji chmielu aromatycznego do wsypania na pięć min. przed końcem gotowania)
      Pozdrawki

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Wszystkie gotowce zaleca się zagotować, wystarczy pięć minut. Można skazić brzeczkę mikroustrojami znajdującymi się na puszce lub otwieraczu krótkotrwałe zagotowanie likwiduje to niebezpieczeństwo. W przypadku gotowców WES pozwala także strącić większą część osadów przed fermentacją.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10796

          #5
          ja swoje gotowce gotowałem tylko przez kilka minut często mieszajęc
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • may
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.01
            • 1509

            #6
            Odp: Gotowanie "gotowca"

            majkel77 napisał(a)
            Mam pytanko: jak długo trzeba/powinno się gotować brewkita pszenicznego z Browamatora...
            Z reguły gotowca gotuję ok.30 min.Ta praktyka była przy moim pierwszym warzeniu z gotowca i pozostała do dzisiaj.

            Comment

            • pjenknik
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.08
              • 3388

              #7
              Ja gotuję około godziny.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Comment

              • michalh
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.12
                • 284

                #8
                Nachmielone gotuję kilka minut, ale obowiązkowo zagotowuję.
                Niechmielone 45-60 min, tyle czasu ile potrzeba do nachmielenia.

                Comment

                • StrzalaJarocin
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.01
                  • 8

                  #9
                  Macie na myśli zagotowanie brewkita w samej puszce? Otwartej i postawionej np. w garnku z wodą na gazie? Czy rozpuszczoną np w kilku litrach wody? Czy cały nastaw 20 litrów? Wiadomo, cały nastaw fajnie, bo się zdezynfekuje, ale trudniej bez kotła.
                  Co macie na myśli pisząc o zagotowywaniu brewkita?

                  I jeszcze, tylko dla pewności, tabletkę chmielową dodać do gotowanego brewkita?

                  Dzieks!

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10796

                    #10
                    Jeśli zagotujesz w puszce masz za to piwo
                    Ja gotuję w kilku litrach i uzupełniam do pożądanej ilości/gęstości zimną wodą
                    Jaką tabletkę?
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • StrzalaJarocin
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.01
                      • 8

                      #11
                      Ok. Czyli to już jasne.
                      Dzieks!

                      Tabletkę chmielową.
                      Zrobiłem już stouta, ale i pilsnera i takiego pilsnera następnym razem bym chciał bardziej goryczkowego.

                      A może dodanie ekstraktu słodowego zamiast cukru najfajniej wzbogaci smak? Tylko czy w goryczkę? Może to czego szukam to chmiel w jakiejś innej postaci? Granulat?

                      Comment

                      • StrzalaJarocin
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.01
                        • 8

                        #12
                        Chyba o chmiel aromatyczny mi chodziło.
                        Zobaczę w sklepie co tam mają.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10796

                          #13
                          Ta tabletka to na aromat. Brewkity są chmielone
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Kowal1910
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2012.11
                            • 13

                            #14
                            Pójdź w zacieranie, będą jeszcze lepsze efekty

                            Comment

                            • StrzalaJarocin
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.01
                              • 8

                              #15
                              Na pewno, a ile zmiennych... przerwy itd. Z myślą o takim warzeniu trafiłem na to forum, żeby dowiedzieć się jak to się robi.
                              Na razie zostanę jednak przy gotowych słodach, nie mam sprzętu na zacieranie i chciałbym to też zobaczyć gdzieś wcześniej. Gotowce dają fajne piwo i na razie starczy.

                              Coś takiego, link z tego forum, no ale ty to już takie proste to masz dawno za sobą na pewno.

                              Chciałbym dochmielić. Zobaczyć różnice.

                              Pozdrawiam

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 09:28
                              • kurek93
                                Pszenica z błędami.
                                kurek93
                                Witam.
                                Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                • słód Weyermann®
                                ...
                                2023-01-13, 10:28
                              • heckler
                                Czechy, Šebířov-Vosná, Vosná 1, Pivovar Balík
                                heckler
                                Kolejny mikrus, który założony został w małej wiosce to Pivovar Balik i jest kontynuacją pasji piwowara domowego Tomáša Balíka. Browarek funkcjonuje na prywatnej posesji, a na jego ulokowanie przeznaczono starą stodołę.
                                Rekonstrukcja jej rozpoczęła się wiosną 2022 roku i w prace...
                                2025-02-05, 08:15
                              • Petitpierre
                                Amber Po Godzinach, Dymiony Porter Bałtycki
                                Petitpierre
                                7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
                                2025-02-01, 09:59
                              • heckler
                                Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                heckler
                                Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                2025-01-31, 11:11
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...