Gotowanie "gotowca"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kowal1910
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.11
    • 13

    #16
    Niedawno też myślałem jak Ty, wbrew pozorom zacieranie nie jest wcale takie trudne, wymaga jedynie trochę więcej sprzętu. Ja swój właśnie kompletuję z pomocą osób z forum, więc chętnie pomogę jeśli będziesz chciał również zacząć swoją wciągającą przygodę

    Pierwsze piwo robiłem z gotowca, drugie zacierałem i wg. mnie i degustatorów różnica była spora.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Kowal1910; 2014-02-08, 23:23.

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13961

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika StrzalaJarocin
      nie mam sprzętu na zacieranie
      Czyli nie masz termometru i węża z oplotu?
      Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2014-02-08, 23:23.

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • StrzalaJarocin
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.01
        • 8

        #18
        Dzięki za ofertę pomocy.
        Życzę dużo frajdy z procesem całym! Kumam że to jest fajne.

        Termometr to mam.
        Wydawało mi się że gar duży jest potrzebny. Nie widziałem, tylko czytałem opis.
        Można chyba na dwa razy w mniejszym, ale to i tak ponad 10 litrów kocioł...
        Co do oplotu to penie z węża można zrobić.
        Ostatnia zmiana dokonana przez StrzalaJarocin; 2014-02-08, 23:39.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10796

          #19

          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13961

            #20
            Możesz zacierać na 10 litrów, a nawet i na 5. Kto ci zabroni? Tylko przeliczyć recepturę.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2014-02-08, 23:43.

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • StrzalaJarocin
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.01
              • 8

              #21
              Przeczytałem post
              "Zrób to sam Kettler"
              No,no to dopiero mania majsterkowania!
              Rozejrzę się za kotłem, jakby jakiś chociaż 10 litrów się znalazł to rzeczywiście, nie ma co się wykręcać. Zawsze coś nowego warto poznać.
              No bo w tym co mam w domu, 3l. to jednak lipa. 10 gotowań. Cały wikend lekko

              Dzięki za odpowiedzi.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 09:28
              • kurek93
                Pszenica z błędami.
                kurek93
                Witam.
                Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                • słód Weyermann®
                ...
                2023-01-13, 10:28
              • abernacka
                Radom, Marsz. Ferdynanda Focha 13, Bar Sabat
                abernacka
                Wydawało mi się, że takich miejsc już nie ma w naszym kraju, a tu proszę, uchował się jeden rodzynek w Radomiu. W centrum miasta, od kilku już dekat, w jednej z kamienic, znajduje się piwny bar, w którym to leją na codzień z beczki Belfasta oraz Warkę. Belfast jest polewany za osiem złociszy...
                Dzisiaj, 05:17
              • heckler
                Czechy, Šebířov-Vosná, Vosná 1, Pivovar Balík
                heckler
                Kolejny mikrus, który założony został w małej wiosce to Pivovar Balik i jest kontynuacją pasji piwowara domowego Tomáša Balíka. Browarek funkcjonuje na prywatnej posesji, a na jego ulokowanie przeznaczono starą stodołę.
                Rekonstrukcja jej rozpoczęła się wiosną 2022 roku i w prace...
                2025-02-05, 08:15
              • Petitpierre
                Amber Po Godzinach, Dymiony Porter Bałtycki
                Petitpierre
                7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
                2025-02-01, 09:59
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...