Gotowanie "gotowca"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • majkel77
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.12
    • 39

    Gotowanie "gotowca"

    Mam pytanko: jak długo trzeba/powinno się gotować brewkita pszenicznego z Browamatora-czy wystarczy żeby się rozpuścił w kotle wraz z dodatkiem ekstraktu słodowego, czy trzeba go potem jeszcze pogrzać, a jesli tak to ile czasu i do jakiej temperatury? Pytam dlatego, że moją pierwszą warkę gotowałem tyle ile uważałem za stosowne, a w sumie nie wiem jak powinno być prawidłowo...

    Wątpliwości nabrałem, gdy osoby któe częstowałem zwróciły uwagę że piwo ma "dymny" posmak-pomyślałem wtedy, że być moze za długo gotowałem i cukry zawarte w słodzie zaczęły się karmeliwować...

    Kolejną warkę - "john bull extra strong lager" tylko rozpuściłem i "pogrzałem" i porównam za jakiś czas ze zdecydowanie dłużej gotowanym jasnym pszenicznym Browamatora...
  • mario123
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.01
    • 250

    #2
    Odp: Gotowanie "gotowca"

    Uwarzyłem ostatnio tego pszeniczniaka. O ile dobrze pamietam, gotowałem około 15 minut. Myslę, że wyszło trochę za mało nachmielone. Jak będę warzył jeszcze raz, to go dochmielę.

    Comment

    • sulfur
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 95

      #3
      Tych nachmielonych gotowców wogóle nie trzeba gotować. Wystarczy rozpuścić w wodzie, a podgrzanie najwyżej to ułatwia.
      Posmak "dymny" mógł powstać na wskutek przypalenia brzeczki (nawet niewielkiego), zdarzyło mi się to raz gdy wlewałem ekstrakt do zbyt rozgrzanej wody w kotle
      Dopiero w przypadku gdy chcesz dochmielić szyszkami lub granulatem wtedy należaloby pogotować ok. 1 godz. ciągle mieszając. (warto sobie zostawić ok. 1/3 porcji chmielu aromatycznego do wsypania na pięć min. przed końcem gotowania)
      Pozdrawki

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Wszystkie gotowce zaleca się zagotować, wystarczy pięć minut. Można skazić brzeczkę mikroustrojami znajdującymi się na puszce lub otwieraczu krótkotrwałe zagotowanie likwiduje to niebezpieczeństwo. W przypadku gotowców WES pozwala także strącić większą część osadów przed fermentacją.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10788

          #5
          ja swoje gotowce gotowałem tylko przez kilka minut często mieszajęc
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • may
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.01
            • 1508

            #6
            Odp: Gotowanie "gotowca"

            majkel77 napisał(a)
            Mam pytanko: jak długo trzeba/powinno się gotować brewkita pszenicznego z Browamatora...
            Z reguły gotowca gotuję ok.30 min.Ta praktyka była przy moim pierwszym warzeniu z gotowca i pozostała do dzisiaj.

            Comment

            • pjenknik
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.08
              • 3388

              #7
              Ja gotuję około godziny.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Comment

              • michalh
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.12
                • 284

                #8
                Nachmielone gotuję kilka minut, ale obowiązkowo zagotowuję.
                Niechmielone 45-60 min, tyle czasu ile potrzeba do nachmielenia.

                Comment

                • StrzalaJarocin
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.01
                  • 8

                  #9
                  Macie na myśli zagotowanie brewkita w samej puszce? Otwartej i postawionej np. w garnku z wodą na gazie? Czy rozpuszczoną np w kilku litrach wody? Czy cały nastaw 20 litrów? Wiadomo, cały nastaw fajnie, bo się zdezynfekuje, ale trudniej bez kotła.
                  Co macie na myśli pisząc o zagotowywaniu brewkita?

                  I jeszcze, tylko dla pewności, tabletkę chmielową dodać do gotowanego brewkita?

                  Dzieks!

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10788

                    #10
                    Jeśli zagotujesz w puszce masz za to piwo
                    Ja gotuję w kilku litrach i uzupełniam do pożądanej ilości/gęstości zimną wodą
                    Jaką tabletkę?
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • StrzalaJarocin
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.01
                      • 8

                      #11
                      Ok. Czyli to już jasne.
                      Dzieks!

                      Tabletkę chmielową.
                      Zrobiłem już stouta, ale i pilsnera i takiego pilsnera następnym razem bym chciał bardziej goryczkowego.

                      A może dodanie ekstraktu słodowego zamiast cukru najfajniej wzbogaci smak? Tylko czy w goryczkę? Może to czego szukam to chmiel w jakiejś innej postaci? Granulat?

                      Comment

                      • StrzalaJarocin
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.01
                        • 8

                        #12
                        Chyba o chmiel aromatyczny mi chodziło.
                        Zobaczę w sklepie co tam mają.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10788

                          #13
                          Ta tabletka to na aromat. Brewkity są chmielone
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Kowal1910
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2012.11
                            • 13

                            #14
                            Pójdź w zacieranie, będą jeszcze lepsze efekty

                            Comment

                            • StrzalaJarocin
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.01
                              • 8

                              #15
                              Na pewno, a ile zmiennych... przerwy itd. Z myślą o takim warzeniu trafiłem na to forum, żeby dowiedzieć się jak to się robi.
                              Na razie zostanę jednak przy gotowych słodach, nie mam sprzętu na zacieranie i chciałbym to też zobaczyć gdzieś wcześniej. Gotowce dają fajne piwo i na razie starczy.

                              Coś takiego, link z tego forum, no ale ty to już takie proste to masz dawno za sobą na pewno.

                              Chciałbym dochmielić. Zobaczyć różnice.

                              Pozdrawiam

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X