Mam pytanko: jak długo trzeba/powinno się gotować brewkita pszenicznego z Browamatora-czy wystarczy żeby się rozpuścił w kotle wraz z dodatkiem ekstraktu słodowego, czy trzeba go potem jeszcze pogrzać, a jesli tak to ile czasu i do jakiej temperatury? Pytam dlatego, że moją pierwszą warkę gotowałem tyle ile uważałem za stosowne, a w sumie nie wiem jak powinno być prawidłowo...
Wątpliwości nabrałem, gdy osoby któe częstowałem zwróciły uwagę że piwo ma "dymny" posmak-pomyślałem wtedy, że być moze za długo gotowałem i cukry zawarte w słodzie zaczęły się karmeliwować...
Kolejną warkę - "john bull extra strong lager" tylko rozpuściłem i "pogrzałem" i porównam za jakiś czas ze zdecydowanie dłużej gotowanym jasnym pszenicznym Browamatora...
Wątpliwości nabrałem, gdy osoby któe częstowałem zwróciły uwagę że piwo ma "dymny" posmak-pomyślałem wtedy, że być moze za długo gotowałem i cukry zawarte w słodzie zaczęły się karmeliwować...
Kolejną warkę - "john bull extra strong lager" tylko rozpuściłem i "pogrzałem" i porównam za jakiś czas ze zdecydowanie dłużej gotowanym jasnym pszenicznym Browamatora...
Comment