Tella

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Sauron
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.12
    • 16

    Tella

    Tella to piwo etiopskie, warzone tylko w tym kraju. Zbyt świeże ma smak moczonej w wodzie świeżo ściętej trawy, zaś porządnie odleżałe jest najlepszym sposobem na pragnienie.
    Mam ochotę coś takiego zrobić, a nie mam pojęcia, z czego. Podejrzewam proso lub sorgo, bo te zboża są podstawą etiopskiego tradycyjnego rolnictwa, ale tylko podejrzewam. Czy ktoś z obecnych na forum Mistrzów wie, z czego i jak robi się tellę?
  • Dono
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.04
    • 3

    #2
    Za Wikipedią czytamy :

    Wytwarzane zwyczajowo z ziaren tamtejszego zboża zwanego teff oraz szakłaka z gatunku Rhamnus prinoides, który zastępuje występujący w europejskim piwie chmiel.
    Ale również :

    W niektórych regionach zamiast ziaren teffu używana jest również kukurydza, proso, sorgo lub jęczmień.


    Teff, to nic innego jak miłka abisyńska



    Jestem naprawdę ciekaw, czy wzięcie się przez piwowarów domowych za wyrób piwa typu Tella byłoby podobnym szałem jak Sahti w wykonaniu Pinty :-)

    Comment

    Przetwarzanie...
    X